Archief
WOS

WOS

Raad Midden-Delfland akkoord met begroting

De gemeenteraad van Midden-Delfland is vanavond unaniem akkoord gegaan met de programmabegroting voor de jaren 2022-2025.

De gemeente verkeert financieel in zwaar weer. In 2020 en 2021 is een groot aantal bezuinigingen doorgevoerd. Voor de komende jaren staan er geen nieuwe bezuinigingen in de begroting, desondanks blijft Midden-Delfland kritisch op haar uitgaven. Door een meevaller - de gemeente krijgt meer geld van het Rijk dan vooraf verwacht - worden in 2022 zwarte cijfers geschreven. Het positieve resultaat van bijna 6 ton wordt aan de algemene reserve toegevoegd. Dat geld kan in 2023 en 2024 gebruikt worden om de tekorten te dekken. Volgens de verwachtingen zal Midden-Delfland vanaf 2025 in financieel rustiger vaarwater terechtkomen.

Met het oog op de verkiezingen van maart 2022 is er geen nieuw beleid aangekondigd. Het huidige college van B en W gaat door op de weg die in 2018 is ingeslagen.

Lastenverlichting

Inwoners van Midden-Delfland zijn in 2022 minder geld kwijt aan vaste lasten. De tarieven voor afvalstoffen- en rioolheffing dalen met respectievelijk 4 en 8 procent. Ook wordt de systematiek voor de berekening van de onroerendzaakbelasting (ozb) gewijzigd. Woningbezitters hoeven hierdoor vanaf 2022 minder ozb te betalen dan volgens de oude rekenmethode.