Archief

Aanvraag voor islamitische basischool in Maassluis in behandeling

De Stichting Islamitisch College (SIC) uit Schiedam heeft een nieuwe aanvraag ingediend voor de komst van een basisschool met een islamitische grondslag in Maassluis.

Die aanvraag is, op basis van de nieuwe wet, ingediend bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Per 1 november is het toetsingstraject bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in gang gezet.

In 2019 had het Islamitisch College een aanvraag voor Maassluis ingediend. Het aantal te verwachten leerlingen bleek toen te laag te zijn om een school haalbaar te maken. Het SIC besloot om de aanvraag in te trekken en de potentiële leerlingen te betrekken bij de aanvraag in Vlaardingen. In februari van dit jaar werd de aanvraag in Vlaardingen door het ministerie van Onderwijs afgewezen. Het ministerie gaf de gemeente Vlaardingen gelijk dat het niet te verwachten viel dat het minimaal vereiste aantal leerlingen binnen vijf jaar zou behalen.

Het college van B en W van Maassluis heeft geen aanleiding gezien om gebruik te maken van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Wel merkt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad op: "De initiatiefnemers van een nieuwe school moeten ook met de bestaande schoolbesturen en samenwerkingsverbanden in gesprek gaan over hun plannen voor een nieuwe school. Wij zullen in onze overleggen met de schoolbesturen vragen naar de inzichten van de verschillende partijen."

Voordat de school er in Maassluis kan komen, moeten er om te beginnen voldoende ouderverklaringen zijn getekend. Op basis van onder meer dat aantal ouderverklaringen neemt de minister een besluit. Dat moet bij deze aanvraag vóór 1 juni 2022 gebeuren. Als de toestemming wordt verleend, zou de school per 1 augustus 2023 kunnen starten.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis