Archief
Nico van der Vliet

'Toegankelijkheid Westlandse bushaltes Verdilaan en De Brug moet beter'

De bushaltes 'Verdilaan' in Naaldwijk en 'De Brug' in ’s-Gravenzande zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Ook ontbreekt er reisinformatie.

Dit komt naar voren uit een onderzoek van Metrocov, een platform van gebruikers van het openbaar vervoer in de regio Rotterdam Den Haag. Er waren bij reizigersvereniging Rover Delft klachten over deze haltes binnengekomen.

Leden van het Metrocov onderzochten in hoeverre de bushaltes Verdilaan en De Brug voldoen aan de landelijke eisen voor toegankelijkheid. Daarbij valt te denken aan zaken als de hoogte en breedte van de bushalte, de aanwezigheid van geleidelijnen en audioknoppen voor reisinformatie. De twee halten werden op 22 aspecten beoordeeld.

De onderzoekers constateerden dat bij bushalte Verdilaan het haltemeubilair aan vervanging toe is en de geleidelijnen deels ontbraken. Ook was er geen lijnennet-plattegrond en audioknop aanwezig.
Bij bushalte De Brug liggen de busperrons ver uit elkaar en zijn ze niet volledig toegankelijk. Zo is bijvoorbeeld de informatievoorziening niet op orde.
Metrocov adviseert daarom een volledige reconstructie van de halten.

Het onderzoeksrapport met sterkte- en zwakteanalyses is namens Metrocov door Ed Vols aangeboden aan wethouder Pieter Varekamp van de gemeente Westland.

Varekamp reageert als volgt: “Voor goed OV is bereikbaarheid en comfort heel belangrijk. Een bus moet snel van A naar B kunnen, maar toegankelijkheid van haltes en aansluitingen vóór de instaphalte en na de uitstaphalte zijn daarbij net zo belangrijk. De ervaringen van reizigers, zoals de schouw van Metrocov, helpen om knelpunten op dat vlak in beeld te krijgen en gericht te kunnen aanpakken.”