Archief
Archief WOS

'Strandpaviljoens krijgen beloning voor illegale activiteiten'

Wie had gedacht dat Paul Verhoeven (surfschool Westbeach) nog in de gloria zou leven na de aankondiging dat hij vanaf komend strandseizoen ook eten en drinken aan zijn klanten mag gaan aanbieden, heeft het mis.

In een brief aan de gemeenteraad verbaast Verhoeven zich erover dat hij altijd met een vergrootglas is beoordeeld en dat nu bij strandpaviljoens illegale praktijken worden gelegaliseerd.

Tal van jaren is Westbeach bezig geweest om 'het tiende strandpaviljoen' aan de Westlandse kust te worden. Verhoeven liep daarbij voor de muziek uit, door aan zijn klanten na recreatieve activiteiten eten en drinken aan te bieden.

De uitbaters van twee naburige paviljoens bij strandopgang Molenslag bij Monster verzochten in april 2019 de gemeente Westland om 'handhaving' bij Westbeach. Het resultaat: dreiging met dwangsommen, oplopend tot tienduizenden euro's.

In reactie daarop riep de getergde Verhoeven in juni 2020 op tot handhaving bij de strandpaviljoens aan de Westlandse kust omtrent illegale activiteiten en de feitelijke omvang van paviljoens. Volgens Verhoeven blijkt uit een inmiddels verschenen rapport van de gemeente dat acht van de negen paviljoens in overtreding zijn: ze zijn niet conform vergunning gebouwd, er wordt onderverhuurd, geslapen op het strand en alle sportactiviteiten zijn illegaal.

Van 'functiescheiding' naar 'functiemenging'

Het college van B en W heeft nu besloten om het tot dusver gevoerde beleid van 'functiescheiding' te wijzigen in 'functiemenging'. Kortom, surfscholen mogen er 'ondergeschikte horeca' bij gaan doen en strandpaviljoens mogen er 'ondergeschikte recreatie-activiteiten' bij gaan doen.

Verhoeven vindt de beleidswijziging heel vreemd. Aan de gemeenteraadsfracties vraagt hij onder meer: 'Bent u het met mij eens dat hier sprake is van willekeurig handhaven?' en 'Bent u het met mij eens dat dit in strijd is met het gelijkheidsbeginsel?'

Hij vervolgt: "Hoe kan het dat Westbeach niet gelijk wordt gesteld aan de andere paviljoens? De andere paviljoens worden immers nu wel gelijkgesteld aan Westbeach wat activiteiten betreft. Hoe denkt de gemeente dit te kunnen controleren en handhaven?" Verhoeven wil graag in gesprek met raadsfracties.

Paul Verhoeven vertelt bij Maarten in de Middag over de gang van zaken