Archief

Ronnie uit Kwintsheul schrijft liedjes voor Koreaanse artiesten

De populariteit van Koreaanse popmuziek (K-pop) is wereldwijd in opmars. Een deel van de nummers blijkt te worden geschreven in Kwintsheul.

Nee, voor de bekende band BTS schreef Ronnie Scholtes, alias Ronnie Icon, nog niet. "Wel gepitcht, maar ze hebben nog niks gekozen. Ik heb wel al geschreven voor het kleine broertje, TST. Zij zitten bij hetzelfde label."

Ronnie verzint de teksten, in het Engels, zelf in zijn eigen thuisstudio. Hij krijgt een melodie en zingt die teksten direct in. "Ik maak een complete demo, die bijna een-op-een hetzelfde is als de release. Alleen in Korea gaat er een vertaler mee aan de slag en de artiest neemt het dan op in de studio."

Veel K-pop liedjes worden geschreven in West-Europa. "Ik denk dat Koreaanse labels op zoek zijn naar iets extra's, iets vernieuwends. Iets wat van ver komt, is interessant", zegt Ronnie, die al meerdere gouden en platina platen op zijn naam heeft staan. K-pop verdient dus goed. "Ik kan er wel van leven, ja. Het is wel een gek proces, het leven van royalty's, omdat het lang duurt voor het wereldwijd geïnd wordt. De tijd tussen het uitkomen van het liedje en het geld op mijn rekening, kan soms wel een jaar of anderhalf duren."