Archief

Franciscus Vlietland gaat niet-acute operaties uitstellen

De ziekenhuizen Franciscus Vlietland en Franciscus Gasthuis gaan het operatiekamerprogramma voor planbare zorg afschalen.

In onze regio zijn het met name inwoners van Maassluis en Hoek van Holland die op deze ziekenhuizen in respectievelijk Schiedam en Rotterdam zijn aangewezen. Franciscus ziet zich hiertoe genoodzaakt door de stijging van het aantal coronapatiënten, waardoor het aantal coronabedden moet worden verhoogd.
Zo spoedig mogelijk krijgen patiënten een persoonlijk bericht, dat hun operatie wordt uitgesteld.

Donderdag lagen er 29 bewezen coronapatiënten in beide ziekenhuizen. Ook is er een flink aantal acute niet-covidpatiënten, waardoor de situatie op de intensive care (ic) nijpend wordt. De mogelijkheden om patiënten elders onder te brengen zijn zowel in de regio als landelijk zeer beperkt.

Behalve op de ic worden coronapatiënten tot nu toe in het Franciscus Gasthuis opgevangen op twee zogeheten cohort- afdelingen (waar alleen patiënten met dezelfde infectieziekte verpleegd worden) en speciaal aangewezen 1- of 2-persoonskamers. Dat laatste wordt ook toegepast in Franciscus Vlietland.

Het aantal coronabedden in Franciscus is vrijdag tot 35 bedden opgeschaald. In de loop van volgende week wordt verder opgeschaald naar 42 bedden, Dat gebeurt door bedden in Franciscus Vlietland die leeg waren door gebrek aan personeel, te openen als een cohort-afdeling. De personele bezetting voor deze bedden wordt ingevuld door gezamenlijke inzet van het personeel van andere afdelingen van beide ziekenhuislocaties. Het gevolg daarvan is dat Franciscus niet-acute zorg moet afschalen.