Archief
WOS

WOS

Westland maakt zonnepanelen op waterbassins mogelijk

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland wil dat ondernemers zonnepanelen op waterbassins kunnen leggen, waar ook buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

"Het is naast geothermie ook een optie om duurzame energie op te wekken. Het bijzondere is dat buurtbewoners ook kunnen investeren in de zonnepanelen, als zij om een of andere reden zelf geen zonnepanelen kunnen neerleggen", licht wethouder Albert Abee toe. Het kan gaan om drijvende zonnepanelen of op de afdichting ervan. Door de verdamping van het water eronder blijven de panelen koeler in de zomer, zodat ze optimaal kunnen presteren.

Het plaatsen van zonnepanelen op waterbassins is nu vaak nog in strijd met het bestemmingsplan Glastuinbouwgebied Westland en het verhuren van de ruimte voor de panelen aan derden mag ook nog niet. Daar wil het college nu een einde aan maken. De eigenaren van de bassins moeten een omgevingsvergunning aanvragen en mogen zelf bepalen of en hoe ze de ruimte voor de zonnepanelen willen delen met omwonenden.

Categorieen:
Nieuws Duurzaam Westland