Archief

Duijsens slaagt er opnieuw niet in om wethouder Snijders weg te krijgen

"Die man moet weg!", betoogde Peter Duijsens (Westland Verstandig) dinsdagavond in de Westlandse gemeenteraad. Doelwit was wethouder Leen Snijders.

Duijsens zei dat bij het indienen van een motie van wantrouwen tijdens een door zijn fractie aangevraagde extra raadsvergadering. Het debat ging over de gang van zaken in 2018/2019 rondom het sluiten van een nieuw contract over de afvalinzameling per 1 januari 2019.

Snijders is na de gemeenteraadsverkiezing in het voorjaar van 2018 als nieuwe wethouder de eerstverantwoordelijke voor de afvalinzameling geworden. Er werd met name door Duijsens en GBW-woordvoerder André van den Berg veel kritiek geuit op de wijze waarop het college van B en W is omgegaan met de aanbesteding voor het nieuwe contract.

Slechts één inschrijver

Die aanbesteding was in juni 2018 uitgezet (de voorbereiding van de aanbesteding had eigenlijk al aanzienlijk eerder door het voorgaande college in gang gezet moeten zijn, zo verdedigde Snijders zich). De uitkomst van de aanbesteding was dat er slechts één inschrijver was: Renewi, het bedrijf dat al sinds jaar en dag de afvalinzameling verzorgde.

Omdat er vanwege die enige gegadigde niks te kiezen viel, won het college advies in bij enkele bureaus. Die adviseerden onder meer een nieuwe aanbesteding of een onderhandelingstraject met meerdere partijen. Eind oktober 2018 kwam er een overeenkomstig advies vanuit de ambtelijke organisatie. Maar het college voelde de grond heet worden. Het lopende contract met Renewi verstreek immers twee maanden later. Stel, dat ze er met deze inzamelaar niet uit zouden komen vóór de jaarwisseling, hoe zou dan de afvalinzameling per 1 januari 2019 gered moeten worden? "Voorop stond dat de dienstverlening moest door kunnen gaan op die datum", aldus Snijders. Het college koos daarom voor zekerheid en sloot een nieuw contract met Renewi.

Jaar geleden lang debat

Op 8 oktober vorig jaar was er in de Westlandse gemeenteraad een vijf uur durend debat over de gang van zaken rond onder meer de contractvernieuwing met Renewi. Wethouder Snijders trok destijds het boetekleed aan, maar werd geconfronteerd met een door Duijsens ingediende motie van wantrouwen. Deze verkreeg evenwel weinig steun.

Dinsdagavond, een jaar later, was er opnieuw een debat over dit onderwerp. Het was aangevraagd door Westland Verstandig, omdat er volgens Duijsens in het afgelopen jaar uiteindelijk toch nog heel wat meer informatie over het onderhandelingsproces is vrijgegeven. Behalve de voorman van Westland Verstandig, had ook GBW’er Van den Berg een litanie van verwijten aan het college, met wethouder Snijders voorop.

Steun voor Snijders

Peter Voskamp van coalitiepartij LPF nam het voor de wethouder op. "Er is gehandeld naar eer en geweten", concludeerde hij na bestudering van de vrijgegeven documentatie. CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer had zich eigenlijk niet in het debat willen mengen. Ze zei: "Als mens schaam ik me inmiddels echt. Wethouder Snijders krijgt stank voor dank. Er is een marktconform contract gesloten." De twee andere coalitiepartijen, VVD en ChristenUnie-SGP, deden er het zwijgen toe.

Net als in oktober vorig jaar diende Duijsens een motie van wantrouwen in aan het adres van wethouder Snijders. Deze motie werd nu met 15 stemmen vóór en 21 tegen verworpen. Behalve Westland Verstandig werd de motie gesteund door GBW, GroenLinks en de PvdA.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland