Archief
WOS

Westlands bedrijf bouwt schuit van kunststof

Ze vervoeren niet langer kisten groenten en druiven naar de veiling, maar zo nu en dan zie je er nog een varen: de Westlander.

De originele Westlanders worden van staal gemaakt, maar volgend vaarseizoen zie je er misschien ook wel eentje van kunststof. Kemeling Kunststoffen uit Naaldwijk heeft namelijk met medewerking van alle afdelingen in het bedrijf een kunststof schuit gemaakt.

Vier jaar geleden is het team van Kemeling begonnen met de boot. In augustus dit jaar is hij te water gelaten. Hoewel de originele boten van staal worden gemaakt, heeft kunststof zo z'n voordelen volgens eigenaar van het bedrijf, Robert Kemeling. "Het is gemaakt van een materiaal dat heel taai en hard is. Er hecht niets aan, dus ook geen algen. Je hoeft het niet te verven, dus zoals je hem ziet, zo blijft hij en zo is hij over tien jaar nog."

WOS

Ondanks de insteek om de boot te innoveren, wilden de ontwerpers dat de boot zoveel mogelijk lijkt op de authentieke Westlander. "We hebben gekeken naar oorspronkelijke tekeningen uit de jaren '30 van de vorige eeuw", vertelt Hessel Luiten, één van de ontwerpers. Daaruit hebben ze een aantal iconische elementen overgenomen. "Zoals de neus van de boot, die heeft een soort wangen, omdat de platen van de romp iets teruglopen. De grootte van het roer op de achterkant is ook een belangrijk kenmerk van de Westlander." Want ook op de kunststoffen boot kan de schipper staand varen.

Geen zuipschuit

Het is in het Westland niet ongewoon op schuiten feestende hordes jongeren te zien. Daar is de stille schuit van Kemeling alleen niet voor bedoeld. "Hij is wel onderhoudsvrij, dus het zou voor jongeren wel een ideale schuit zijn: je hoeft er weinig aan schoon te maken. Maar hij is echt bedoeld als comfortabele boot om over de Nederlandse wateren te varen. Hij is ook helemaal elektrisch en je kunt er heel stil mee varen. Dat wil je met deze schuit juist doen, bij een zuipschuit is dat helemaal niet", lacht Kemeling.