Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Westlandse vrijwilligers redden miljoenen kilo's groente en fruit voor voedselbank

Misvormde paprika's, groene tomaten, mandarijnen met een plekje of te kleine komkommers. Het krijgt in Poeldijk een nieuw leven.

Groente en fruit dat Westlandse kwekers niet meer aan de supermarkt kunnen verkopen, maar nog uitstekend te eten is, worden gered door de Westlandse Groente en Fruitbrigade. "En we zijn inmiddels zo hard gegroeid dat we drie miljoen kilo hebben gered van de afvalcontainer."


Er wordt hard gezwoegd in één van de loodsen op het ABC-terrein in Poeldijk, waar de Groente en Fruitbrigade gevestigd is. Tientallen vrijwilligers - veelal voormalig kwekers - zijn een lading paprika's aan het sorteren. "We kijken of ze nog goed genoeg zijn, en leggen ze vervolgens op de juiste palet", vertelt vrijwilliger Willem. Ook hij heeft zijn leven lang als tuinder gewerkt.

Het groente en fruit wordt namelijk door het hele land geleverd aan verschillende voedselbanken. "We merkten twee jaar geleden dat er veel vraag was vanuit voedselbanken aan meer groente en fruit", vertelt Elianne Leeffers. "Wij dachten: één en één is twee. Door groenten en fruit van telers te redden, gaan we voedselverspilling tegen en maken we tegelijkertijd veel gezinnen blij."

Afhankelijk van vrijwilligers

Afgelopen maand redde de brigade zelfs haar 3 miljoenste kilo groente en fruit. "Uiteindelijk belandt maar 4 procent van wat hier binnenkomt uiteindelijk écht in de vuilcontainer." Ondanks de behaalde mijlpaal zijn de groente- en fruitredders nog lang niet klaar. Leeffers: "Ons doel is uiteindelijk om aan elke voedselbankklant één kilo groente en fruit per week te leveren. Dat redden we nu nog niet."

Hoe ze dat voor elkaar hopen te krijgen? "Nog meer groeien, we hebben al een extra vestiging in Venlo, misschien komt er nog één elders in het land bij. Daarnaast hopen we meer contact met kwekers en andere leveranciers te leggen." De brigade is namelijk volledig afhankelijk van donaties en vrijwilligers zoals Willem. Hij is in elk geval nog lang niet van plan te stoppen. "Groente en fruit is mijn passie. Ik ben blij dat ik hier weer bezig ben en er ook nog andere mensen mee kan helpen."