Archief
Google Streetview

Google Streetview

Wethouder past plan Watergat niet aan

Wethouder Gardien is niet van plan bestemmingsplan Watergat in Monster aan te passen na een brief van provincie.

Dat zei ze dinsdagavond in de raadsvergadering van de gemeente Westland. De fractie van GemeenteBelang Westland (GBW) wilde weten waarom die brief was verzwegen, maar volgens Gardien is daar geen sprake van. "Dit is een reactie op het vooroverleg en die sturen we pas mee met het ontwerp-bestemmingsplan, zoals we dat normaal ook doen", aldus de wethouder.

De WOS meldde vrijdag dat de provincie Zuid-Holland zegt sociale woningbouw te missen in de plannen voor het Watergat en daarom wil dat die plannen worden aangepast. GBW was onplezierig verrast door de publicatie, omdat de brief van de provincie van 19 augustus 2021 niet naar de raad is gestuurd.

Financiële gevolgen

GBW vroeg ook wat de financiële en ruimtelijke gevolgen zijn, als 20 tot 30 procent (tussen de 25 en 40 woningen) van het bouwprogramma als een sociale koopwoning wordt gerealiseerd. Gardien wilde daar geen antwoord op geven: "Dat gaat ook niet gebeuren. We zijn juist zo blij dat we hier weinig verdichting hebben en meer is ook niet mogelijk vanwege de stikstofnormen dichtbij een Natura 2000-gebied."

De wethouder zei ook nog dat ze in augustus tijdens ambtelijk overleg met de provincie had vernomen dat de provincie tegenwoordig bij voorontwerpen met te weinig sociale woningbouw standaard een vergelijkbare brief stuurt naar de betreffende gemeente.

Westland Verstandig en GroenLinks probeerden met een motie nog om de procedure voor het bestemmingsplan Watergat te stoppen en het gebied te handhaven zoals het nu is. Volgens Gardien komt er met het bestemmingsplan juist 2 hectare natuur bij in het gebied waar vroeger kassen tussen de duinen stonden. Dat vond een ruime meerderheid van de raad genoeg om tegen de motie te stemmen.