Archief
Privéfoto

Nic loopt vierdaagse door Westland voor wandelvriend Wick met Alzheimer

Veertien jaar lang lopen wandelmaatjes Nic en Wick samen de Nijmeegse vierdaagse, totdat Wick bij de laatste editie op dag twee al niet meer weet dat ie de dag ervoor gelopen heeft.

"De eerste tekenen van Alzheimer werden steeds meer zichtbaar", vertelt zijn vriend Nic van Leeuwen, geboren en getogen in Wateringen. Daarom begint hij op Wereld Alzheimer Dag aan zijn eigen Westlandse vierdaagse, om geld op te halen voor het Alzheimerfonds. "Ik doe dit voor Wick."

Het is twee jaar geleden als Wick's vrouw om half zes 's ochtends naar Nic opbelt op de dag van de start van de vierdaagse. "Ze zei tegen me: Wick weet helemaal niet wat-ie in Nijmegen moet doen vandaag", vertelt Nic. "Toen wisten we eigenlijk al dat het foute boel was."

Nic van Leeuwen sprak erover bij Dwars Door De Morgen

Wick en Nic leren elkaar in 2007 tijdens de Nijmeegse vierdaagse kennen en wandelen vanaf dat moment elk jaar samen. "Er is een mooie vriendschap ontstaan. Maar die laatste keer in 2019 was ook heftig. Vaak haal je tijdens het lopen herinneringen op, zo van: weet je nog vorig jaar.... ? Maar dat was allemaal weg. En zelfs als ik iets zei over de dag daarvoor, reageerde hij met: 'Hebben we gister ook gelopen dan?'."

Laatste keer samen 'dit was het'

Vanaf de zijlijn toekijken hoe zijn vriend steeds slechter wordt, dat kan de Westlander niet. Daarom trekt hij morgen op Wereld Alzheimer Dag zijn wandelschoenen uit de kast om zijn eigen vierdaagse door het Westland te lopen. "En tegelijkertijd ga ik geld ophalen voor het Alzheimerfonds. Ik wil in elk geval dertig kilometer per dag lopen en ik ga overal collecteren."

Nic gaat ervan uit dat hij in 2022 de Nijmeegse Vierdaagse alleen zal lopen. "Wick en ik zijn afgelopen jaar toen het niet doorging vanwege corona, alsnog naar Nijmegen gegaan om de sfeer te proeven en hebben daar tegen elkaar gezegd: 'dit was het'. Dat was heel emotioneel; het idee dat ik na veertien jaar, straks zonder hem loop." Voor zijn vriend zal het geld dat Nic de komende dagen ophaalt, niet meer op tijd zijn om geholpen te worden. "Maar ik hoop voor anderen wél; dat er meer hersenonderzoek komt, medicijnen worden ontwikkeld en dat Alzheimer uiteindelijk gestopt wordt."