Archief

Wooncoach helpt doorstroming op gang

Een maand gratis huur en een kleinere gelijkvloerse woning elders in Maassluis mag de wooncoach van woningcorporatie Maasdelta bieden aan ouderen in huurwoningen

Wooncoach Maartje Heus begon zo'n vier jaar geleden met het versturen van 25 brieven aan oudere mensen die in gewilde eengezinswoningen wonen. Sindsdien is de tamtam gaan werken en heeft ze klanten genoeg. Haar taak: vrijblijvend het gesprek aangaan en ze een maand gratis huur aanbieden om van een grote - en vaak onhandige - eengezinswoning naar een appartement te verhuizen. "Voor de doorstroming. Die huizen komen dan weer vrij voor jonge gezinnen die nu vaak vastzitten in te kleine woningen, omdat er niets groters beschikbaar is", zegt Maartje.

De wooncoach heeft inmiddels zo’n 45 mensen geholpen en er is een wachtlijst van ongeveer 100 mensen. Hans en Trudy staan daarop. Zij kwamen op het idee om kleiner te gaan wonen toen hun zoon zijn grote huis inwisselde voor een appartement. "Ik hou van schoonmaken, maar dit is toch een beetje te veel van het goede", zegt Trudy. Hans vult aan: "De tuin is ook wel een beetje groot en bij de trap hebben we al een extra steun gemaakt voor het gemak. Maar nu zijn we allebei nog goed, dus dit is wel de tijd om te verhuizen." Ze willen het liefst een nieuwbouwwoning, ook omdat ze dan toekomstige verbouwingen - om te voldoen aan duurzaamheidseisen - voor zijn.

Verhuisd

Ineke is al verhuisd dankzij de wooncoach. Die vertelde haar over de voordelen van een verhuizing en de behoeftes en woonwensen inventariseerde. Ineke woont nu in een flat aan de Van Beethovenlaan en heeft het daar met haar oude hondje naar haar zin. Ze is vooral blij met de grote badkamer en de inloopdouche. Ze heeft nog geen moment spijt gehad van haar verhuizing. Ze heeft goed contact met de buren en kookt regelmatig voor ze, omdat haar maaltijdbox te veel eten bevat voor één persoon.

De wooncoach van Maasdelta kan allerlei vragen beantwoorden over voordelen van verhuizen, over gevolgen voor inkomens en uitkeringen en andere zaken. Wat ze niet zelf weet, vraagt ze aan haar collega's van andere afdelingen en die zorgen ook weer dat zij een aantal woningen krijgt toegewezen. Zo hoeven de mensen die via haar een nieuw huis willen niet via Woningnet te reageren, maar kunnen zij aan Maartje hun wensen doorgeven. Die ziet vooral veel vraag naar nieuwbouw: "Als er een nieuw project komt, ontploft mijn mailbox. Maar dat is ook niet zo gek, want het is minder werk, geen opknapkosten, veel comfort en het voldoet ook nog eens aan de duurzaamheidseisen."

De mensen weten haar inmiddels goed te vinden, zelfs de mensen met een koopwoning. "Wat mij betreft zouden die ook geholpen moeten worden om door te kunnen stromen, maar omdat ze niet in een huis van Maasdelta wonen, is dat niet aan mij", zegt Heus. En hoewel de zomer een lastige tijd is om mensen te verleiden - de tuin staat er dan zo mooi bij - is het voor Maartje geen enkel probleem om Hans en Trudy over te halen. Zij kijken nu al uit naar hun verhuizing. Ze hebben zelfs een lijst gemaakt met huizen waar ze graag willen wonen. Allemaal nieuwbouwprojecten.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis