Archief
Omroep West

Omroep West

Vang de watermonsters: help hoogheemraadschap om waterkwaliteit te controleren

Niets te doen in de vakantie? Doe mee met het Nationale Wateronderzoek Vang de Watermonsters.

Natuur en Milieu helpt je aan een meetkit waarmee je de waterkwaliteit in jouw buurtsloot of op jouw vakantieadres in kaart kan brengen. Die gegevens worden verzameld in een database en worden uiteindelijk gebruikt door Waterschappen: "We zijn er superblij mee. We kunnen namelijk zelf niet overal alles meten."

Gewapend met de waterkit staat Gonny Groot van Natuur en Milieu bij een sloot. "Het is heel simpel eigenlijk", legt Groot bij mediapartner Omroep West uit. "Je geeft op de app aan waar je bent en maakt een paar foto's. Daarna geef je je observaties door. Zijn er insecten in en bij het water, zijn er bloemen of brandnetels op de wallenkant. Ook kun je met een gemodificeerde cd aan een touwtje kijken hoe troebel het water is. Dat zijn allemaal dingen die iets zeggen over de kwaliteit van het water."

Thecla den Hoed van het Hoogheemraadschap van Delfland is blij met de extra waarnemingen. "Wij testen de kwaliteit van het water op een heleboel plekken, maar we kunnen lang niet overal komen. Als wij dan op deze manier extra informatie krijgen dan hebben we daar zeker wat aan."

Gaat niet goed met ons water

Uit de metingen van overheden, waterschappen en de deelnemers van Vang de Watermonsters blijkt dat het niet goed gaat met de kwaliteit van het Nederlandse water. Gonny: "een vijfde van ons water is ok, maar dat betekent dat 80 procent niet ok is." En niet ok betekent dat er teveel voedsel in het water zit waardoor water troebel wordt en er geen licht meer doorheen kan. Dat tast het leven in en rond het water aan.

Er zijn meerdere oorzaken voor dit teveel aan voedsel aan te wijzen. Mest, het lozen van chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen op het oppervlaktewater, maar ook door de spullen die via het riool in het water komen zoals medicijnen, frituurvet en verfresten.

Naar nul lozing in 2027

Er zijn landelijke afspraken dat de waterkwaliteit in 2027 echt beter moet zijn. Een schone taak voor de waterschappen, bedrijven én voor de gewone burger. Het Waterschap van Delfland neemt die taak serieus. Den Hoed: "We zijn in gesprek met de 1500 bedrijven in de glastuinbouw in onze regio. Ze lozen en lekken al veel minder gif in de sloten en de bodem dan voorheen. Maar het is nog niet voldoende. We willen naar nul in 2027."

Voor ons 'gewone' mensen ligt er volgens de dames van Natuur en Milieu en het Waterschap van Delfland ook een taak weggelegd. "Zorg dat je hemelwater in je tuin weg kan; breng je oude medicijnen terug naar de apotheek en gooi of spoel ze niet weg; gooi geen vet of verf is de gootsteen", zegt Groot. Den Hoed vult aan: "Gooi geen plastic in het milieu, was je auto niet op straat maar in de wasstraat, gebruik bij het tuinieren geen gif." Want uiteindelijk vertelt Thecla den Hoed vol vuur: "Het gaat om een schoon water waar veel leven in zit."