Archief

Broers bouwen nieuwe kas na instorten door sneeuw: 'Deze kas blijft staan'

Een half jaar geleden staat het leven van de broers René en Peter Lievaart uit Naaldwijk totaal op z'n kop als 12.000 meter van hun freesiakas na hevige sneeuwval volledig instort.

Inmiddels wordt er met man en macht gewerkt aan de bouw van een nieuwe, hypermoderne kas en stappen de broers over op het telen van lelies. René Lievaart: "Het is heel heftig geweest, maar ik denk dat we er sterker uitkomen."

"Soms zie je ergens nog een klein stukje glas, maar dat is eigenlijk verwaarloosbaar, zeker als je weet hoe het erbij lag," vertelt René Lievaart over de plek waar over 10 weken dan echt de nieuwe kas moet staan. Nu is het nog enkel een raamwerk van aluminium buizen. "Volgende week worden ook de ramen geplaatst," gaat René trots verder. "Wat denk jij er van," vraagt ie, terwijl hij zijn broer Peter aankijkt. "Het wordt mooi", antwoordt hij. "De hoogste kwaliteit kas staat hier nu eigenlijk, die je maar kan bedenken."

Maar om op dit punt te komen, hebben de mannen een aantal zware maanden achter de rug. "We hebben natuurlijk veel steun gehad van familie, vrienden, kennissen, maar uiteindelijk moet je toch zelf door. Gelukkig hebben we het met de verzekering goed af kunnen handelen, maar hoe dan ook; er kwam veel op ons af. We hadden opeens veel minder productie, en daardoor ging ook personeel bij ons weg. Tot slot kwamen we voor grote vragen te staan zoals: 'blijven we doen wat we altijd gedaan hebben, of gaan we iets totaal anders doen?"

Emotionele klap

Uiteindelijk besloten de broers dat het het laatste werd. "We hebben ons leven lang freesia's geteeld en we zijn daar ook best goed in, maar het vraagt veel arbeid en de rendementen staan onder druk. Daarom vonden we het nu een mooi moment om een switch te maken. In de kas op de andere locatie, blijven we wel freesia's kweken."

Nu alles geregeld is, komt de échte emotionele klap pas. Peter: "Ik heb er geen nachtmerries van, maar denk nog wel vaak aan het moment van instorten terug. Mijn vrouw en ik hebben het namelijk zien gebeuren, we stonden echt nét op een veilige plek, maar als de kas iets verder doorgedenderd had.... het heeft eigenlijk maar weinig gescheeld of wij hadden er ook onder gelegen. "Of dit ooit nog een keer kan gebeuren. "Zeg nooit, nooit, maar ik verwacht dat deze kas gewoon blijft staan."