Archief
Kunstbende Zuid-Holland

Kunstbende Zuid-Holland

Ytim (17) maakt liedjes met een boodschap

Ytim Engelaar uit Naaldwijk is pas 17, maar heeft al sinds haar 14e te maken met vrouwonvriendelijk gedrag. En daar zingt ze over.

Ze wordt nageroepen en zelfs achtervolgd door mannen. "Gek genoeg was het het ergste toen ik 14 was. Nu is het iets minder, maar dat is, denk ik, omdat ik een stuk zelfverzekerder in mijn schoenen sta." Het vrouwonvriendelijke gedrag bereikte vorig jaar een hoogtepunt. "Aan het begin van het schooljaar ben ik aangerand door een klasgenoot. Ik heb daardoor een jaar geen school kunnen volgen, het heeft best veel impact op me gemaakt."

Die aanranding is ook aanleiding van haar deelname aan kunstwedstrijd Kunstbende. Onder de artiestennaam 'Vuile Slet' zong ze twee nummers over haar ervaringen met vrouwonvriendelijkheid. Het eerste nummer gaat over de angst die ze voelde na haar aanranding. "Ik ben een hoer, gewoon een vuile slet", zingt ze. "Gebruik me maar gewoon, ik heb toch geen zelfrespect". Het lied gaat over haar angst om alleen over straat te lopen. "Er werd heel vaak 'vuile slet' naar me geroepen, of 'hee keggie wil je met me mee naar bed'. Heel veel woorden die heel veel pijn doen, maar toch 'normaal' blijken te zijn. Het is iets waar je mee moet leren leven als vrouw, terwijl het gewoon absurd is."

In het tweede nummer zingt Engelaar: "Maar ik woon toch in zo'n veilig land, hier word je toch niet aangerand." Het gebeurde wel. Ook in Westland, waar de zangeres vandaan komt, voelt ze zich nog vaak onveilig. "Ik werk in een snackbar. Toen ik 14 was, vroeg een dronken man in de feestweek of ik met hem mee wilde naar de kroeg. Ik gaf aan: 'meneer, ik doe daar niet aan. Ik ben veertien en ik wil gewoon naar bed zo', toch bleef hij aandringen", vertelt ze uit eigen ervaring. "Dat soort dingen gebeuren hier nog veel te vaak", zegt ze. "Het maakt niet uit waar je bent. Omdat er nog steeds niet genoeg respect is voor vrouwen, of mannen hebben niet door hoe eng zoiets kan zijn."

Engelaar hoopt dat ze met haar nummers alleen al een paar mensen kan raken. Ze vertelt over een meisje dat was aangerand, maar 'dat haar eigen verhaal niet erg genoeg vond'. "Maar het is oké om je zo naar te voelen, als je zoiets traumatisch meemaakt. Als jij je ergens oncomfortabel bij voelt, dan mag dat gewoon en dat mag je uiten. Ik was ook een half jaar bang om naar school te gaan, omdat er een kleine kans was dat ik de jongen tegenkwam die me heeft aangerand."

En wat we in de toekomst van de Naaldwijkse kunnen verwachten: "Ik denk dat ik gewoon verder ga met nummers schrijven, omdat ik het heel leuk vind om dit soort nummers te schrijven. Ik krijg er ook veel positieve reacties op. En wellicht dat ik ze een keer op Spotify ga plaatsen, dat ik ze echt goed op ga nemen. Niet gewoon met een telefoontje en m'n keyboard."