Archief
WOS

WOS

Wandelaars uit regio lopen Alternatieve Vierdaagse

Misschien heeft u ze wel zien lopen: 59 wandelaars uit de regio die in de buurt vier dagen wandelen als alternatief voor de Nijmeegse Vierdaagse.

Eigenlijk zijn het er 60, want Marco Zuiderwijk liep van zijn huidige woonplaats Venhuizen in West-Friesland naar zijn ouders in Honselersdijk. Twee dagen heen en twee dagen terug, in totaal 230 kilometer, omdat hij de rondjes in zijn eigen buurt wel had gezien. "En het begon wel weer te kriebelen om te wandelen."

Hij werd binnengehaald door zijn nicht en wandelmaatje die hem het laatste stukje naar het ouderlijk huis vergezelden. En daar kon hij na 58 kilometer wandelen even zitten en vieren dat de tweede etappe had gehaald.

Ellen de Quaasteniet liep vanuit haar huis in Monster met haar broer Peter Ouwendijk. Twee dagen liep ook Ien Bravenboer mee, hun wandelmaatje van de echte Vierdaagse. "Ik heb een baan en geen vrij genomen deze keer", zegt ze. Ellen liep de Vierdaagse van Nijmegen al vier keer, haar broer één en Ien liefst veertien keer. Marco heeft hem vijftien keer gelopen. Allemaal hopen ze dat volgend jaar de echte Vierdaagse weer door kan gaan.

Vandaag hopen alle 59 wandelaars in onze regio hun eigen Vierdaagse te voltooien. De oudste is 82, jongste 11, hoewel een mevrouw uit De Lier heeft als geboortedatum 21-08-2021 ingevuld. Volgens de Stichting Vierdaagse is er normaal controle op de leeftijden, maar vullen de mensen het nu zelf in. "Wellicht iemand die een ongeboren kind mee wilde laten doen?" Het zou kunnen, maar de enige andere deelnemer uit De Lier is een man.

Deelnemers konden een afstand kiezen tussen de 5 en 50 kilometer. Die laatste afstand werd in de regio alleen door Marco Zuiderwijk gelopen. De rest koos een kortere route. Aan het eind wacht geen Vierdaagsekruisje, maar een medaille. Zilver voor de lopers van 5, 10 of 20 kilometer en goud voor de wandelaars die de afgelopen vier dagen steeds 30, 40 of 50 kilometer aflegden.