Archief
Rijnmond

Rijnmond

Machine beperkt stikstofuitstoot door scheiden urine van koeienmest in de stal

Lely uit Maassluis heeft een nieuwe techniek ontwikkeld zodat de stikstofuitstoot van melkveehouderijen met wel zeventig procent afneemt.

De Nederlandse producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij maakte een machine die de mest en urine van de koeien scheidt. Dat moet omdat er veel stikstof vrijkomt als de poep en de pies langer dan twee uur samen op de grond liggen. Door de uitwerpselen op tijd te scheiden wordt die uitstootpiek niet bereikt.

Boer Ad van den Berg uit Bleskensgraaf heeft de machines van het bedrijf op zijn boerderij en is enthousiast over de mestmachines. "Ik hou van innovaties en dit helpt ons weer een stapje in de juiste richting. We zijn goed bezig in Nederland en dat moet zo blijven dus ik werk graag mee met het uitproberen van nieuwe machines of technieken om te verduurzamen."

Het systeem staat nu ruim een jaar in de stal van Van den Berg en alles werkt goed. "Ik ben tevreden over hoe het werkt en zou het alle boeren aanraden. Het is namelijk ook heel fijn dat je weinig aanpassingen hoeft te doen aan je boerderij. De apparaten werken gewoon in bestaande stallen. Daarbij is het aan te passen voor elke grootte. Het maakt dus niet uit of je een groot of klein melkveebedrijf hebt."

De boer wijst naar de machine die alle poep opruimt en zegt: "De koeien schrikken ook niet van de collector. De machine maakt elke dag op vaste tijden zijn rondje. Ook maakt 'ie geluid, dus de koeien horen hem aankomen en gaan dan rustig aan de kant. De koeien waren er snel aan gewend en ervaren er geen stress van."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis