Archief

Financiële steun voor betere leefomgeving havengebied

Maassluis en Hoek van Holland kunnen bij het nieuwe Havenomgevingsfonds subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving in het Rotterdamse havengebied.

Het fonds is opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam en heeft jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar. Een bijdrage uit het Havenomgevingsfonds is gemaximeerd tot 40 procent van de totale projectkosten.

Regiogemeenten die direct grenzen aan het Rotterdamse haven- en industriegebied en de kleine Rotterdamse kernen (Hoek van Holland, Rozenburg, Pernis, Heijplaat) kunnen projecten indienen die een bijdrage leveren aan de milieukwaliteit of ruimtelijke kwaliteit. Bij milieukwaliteit gaat het om onderwerpen als luchtkwaliteit, geluidhinder, stank, bodem- en waterkwaliteit. Bij ruimtelijke kwaliteit gaat het om onderwerpen als (sociale) leefbaarheid, landschap, natuur en biodiversiteit en gezondheid van de regio Rotterdam.

Het Havenbedrijf besloot tot de oprichting van het fonds na het stoppen van het zogeheten BRG-programma (Bestaand Rotterdams Gebied), dat was opgezet door onder andere het Rijk, Provincie Zuid-Holland en de Stadsregio Rotterdam (voorloper van de Metropoolregio MRDH) en projecten financierde die de leefomgevingskwaliteit verbeterden. Het Havenomgevingsfonds is een aanvulling op het sponsorbeleid en Deltaport-donatiefonds van het Havenbedrijf.