Archief
WOS

WOS

Archeologen zijn klaar met graven bij Wateringseweg

De archeologen die onderzoek deden op het bouwterrein van toekomstige villawijk de Gouw, op de grens van Poeldijk en Kwintsheul, zijn klaar.

In juni werd de westkant van het gebied al afgerond. Nu zijn de onderzoekers ook klaar aan de oostkant. Het bouwterrein is een bijzonder gebied om archeologisch onderzoek te verrichten. In de jaren zeventig is er namelijk een Romeinse villa gevonden, een rijksmonument dat niet mag worden opgegraven om het te behouden.

Maar daaromheen mocht wel worden gegraven. En een paar weken terug werden daar resten van de muren van de villa gevonden. En zo'n stenen gebouw is best bijzonder hier. "Er was geen steen in Nederland, daarom moest het allemaal worden geïmporteerd. Zo weten we dat het om een rijke man ging", weet archeoloog Lourens van der Feijst. "De man had in het leger gediend en daarna is hij teruggekomen naar de plek waar hij vandaan komt. We hebben zijn diploma nog gevonden", vertelt Boudewijn Goudswaard van The Missing Link.

Het diploma dat aangaf dat de militair 'met pensioen' mocht. WOS

Naast de muurresten zijn er ook andere aanwijzingen gevonden naar de leefstijl van de villa-eigenaar. "We vinden zogeheten 'tibuli'. Dat zijn gebakken vormen voor de verwarmingsinstallatie. We hebben ook een paar stukjes met kalkstuc gevonden. Heel misschien zit daar ook een afbeelding op, dus dan zouden er ook fresco's in het gebouw zijn geweest. Dus die meneer had het goed. Hij had een mooi gebouw met mooie muren en hij had het warm in de winter", legt Van der Feijst uit.

Als de villawijk er eenmaal staat, krijgen de nieuwe bewoners een geschiedenislesje met de bevindingen uit het onderzoek. "We bouwen hier een park. Daarin gaan we aan de bewoners van de nieuwe villa's dit verhaal weer vertellen", aldus Goudswaard.