Archief

Coronabeleid: werk thuis en zorg voor frisse lucht

Het kabinet roept iedereen op zo veel mogelijk thuis te werken en overal te zorgen voor veel frisse lucht.

Thuiswerken is weer de norm, tenzij het niet anders kan en zorg voor frisse lucht thuis, op het werk, op school, in winkels en in de horeca. Dat was de boodschap van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens het persmoment over corona. Het kabinet houdt tijdens het zomerreces elke maandag zo'n moment over het coronabeleid.

Volgens De Jonge waren er in het afgelopen etmaal rond de 9.000 positieve coronatests. Het kabinet denkt niet dat dit nog gaat stijgen, maar roept iedereen wel op om op te letten. Vooral in de horeca gaat het nog mis en daarom vroeg Rutte aan de horeca om daarop te letten en op elkaar. Hij vroeg ook de horecabezoekers om er iets van te zeggen als de horeca zich niet aan de regels houdt.

Vakantie

Mensen die nog op vakantie gaan, krijgen het advies om op wijsopreis.nl te kijken voor de laatste stand van zaken rond corona en vakantie. De Jonge adviseert mensen die terugkomen van vakantie dringend om eerst te testen en dan pas weer naar het werk, school of vrienden te gaan.

Rutte wilde niet vooruitlopen op mogelijke extra maatregelen als de horeca zich niet aan de regels houdt. Hij riep vooral iedereen op zich aan de basisregels te houden: handen wassen, afstand houden, testen en - nieuw in dit lijstje - het zorgen voor frisse lucht, ten minste 15 minuten per dag.

Rutte wilde geen commentaar geven op Freedom Day in het Verenigd Koninkrijk, waar vandaag alle coronaregels zijn losgelaten. Hij zei wel te gaan volgen wat daar gebeurt.