Archief

Aangescherpte coronaregels in ziekenhuizen

De ziekenhuizen in onze regio hebben hun coronaregels weer aangescherpt.

Tijdens overleg binnen het Regionaal Overleg Acute Zorg West (ROAZ) zijn hier maandag afspraken over gemaakt. Dat bevestigt een woordvoerder tegenover mediapartner Omroep West.

Doordat het aantal coronabesmettingen fors is gestegen, is ervoor gekozen om weer over te gaan tot een 'actieve screening' aan de deur. Dat betekent dat mensen weer gevraagd wordt of ze coronaklachten hebben. Ook moeten ze hun handen ontsmetten. De ziekenhuizen kijken ook weer goed naar de bezoekregelingen. Per patiënt mogen er maximaal twee bezoekers per dag langskomen en dan maximaal één tegelijk.

Als het gaat om het dragen van mondkapjes, volgen de ziekenhuizen het landelijke beleid. Dat betekent dat er in de 'publieke ruimtes', zoals grote hallen, geen mondkapje verplicht wordt als er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Op de afdelingen moeten mensen wel hun mondkapje dragen.

De maatregelen passen volgens de woordvoerder van het ROAZ bij de tabel 'ernstig'. Daar heeft het ROAZ standaard al draaiboeken voor klaarliggen, waarin de regelingen staan opgesomd. Afgesproken is nu om weer strikter te gaan controleren op de afgesproken maatregelen. Ziekenhuizen hebben overigens wel de vrijheid om zelf te kijken hoe strikt ze zijn.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland hoort niet bij het ROAZ West. Dat ziekenhuis liet vrijdag al weten de maatregelen aan te scherpen.