Archief
WOS

Vrijwilligers runnen platenzaak: 'Het kraakje heeft zijn charme'

Wat begon met het hobbymatig verzamelen van vinyl, is uitgegroeid tot een winkel met tientallen bakken vol zwarte schijven.

Jazz, rock en pop. Werkelijk elk muziekgenre is in de Hoekse platenzaak Second Spin vertegenwoordigd. En wat deze zaak nou zo bijzonder maakt: de winst gaat naar het goede doel.

Afgelopen zaterdag waren vrijwilligers Arthur en René ingeroosterd om de winkel in de Prins Hendrikstraat draaiende te houden. Ze vielen met hun neus in de boter, want het was Record Store Day. Op deze dag gaan bij tientallen platenzaken in het land de producten met fikse kortingen over de toonbank. De twee zijn verknocht aan vinyl. "Je gaat er echt voor zitten en neemt de tijd om naar een plaat te luisteren", begint Arthur. "Het kraakje heeft dan zijn charme", vult René aan.

De winkel kent geen winstoogmerk. In plaats daarvan draagt Second Spin 'My Breath My Music' een warm hart toe. Dat is een stichting die mensen met een zware lichamelijke handicap de mogelijkheid biedt tot het maken van muziek, onder andere door zelf ontwikkelde instrumenten. "Wij moeten natuurlijk wel wat achter de hand houden voor het inkopen van platen en het betalen van de huur. Maar verder is alles vrijwillig."