Archief
WOS

Delfland verwacht geen problemen van water uit Limburg

Moet ook Zuid-Holland rekening houden met overstromingen zoals in Limburg? Waterschappen in onze provincie worden daarover platgebeld door verontruste inwoners.

Het antwoord is 'nee'. Er komt een aardige massa water onze kant op, maar volgens het Hoogheemraadschap van Delfland kan de Nieuwe Waterweg dat prima aan. De verwachting is dat die piek van het water uit Limburg zondagavond of maandagmorgen arriveert. Dat zal circa 60 - 80 centimeter verhoging van het waterpeil betekenen.

Dit is ongeveer de hoeveelheid water waarmee ons gebied in de winter te maken heeft als smeltwater uit de Alpen door de rivieren stroomt. "De zee helpt ons op dit moment. Het getij is gunstig", vertelt dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van het Hoogheemraadschap van Delfland. Bovendien staan de Haringvlietsluizen open om het water naar zee af te voeren.

Medewerkers van het waterschap zijn op dit moment in het zwaar getroffen Limburg om te helpen. "Een aantal collega's helpt de komende dagen bij het inspecteren van dijken", zegt Daverveldt. "Daarnaast sturen wij via onze calamiteitenaannemer een zandzakkenvulmachine met personeel naar Limburg. Wij leven erg mee met de inwoners van Limburg. Het is een ongekende situatie."

Delen van Limburg zijn zwaar getroffen door hoogwater. In België en zeker in Duitsland is de situatie veel ernstiger. Daar zijn tientallen doden gevallen. Een onbekend aantal mensen is vermist.