Archief
Tradiro

Provinciaal bestuur positief over woonpark Oostbuurtseweg

Het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland staat positief tegenover het voorgenomen woonpark voor arbeidsmigranten aan de Oostbuurtseweg in De Lier.

Provinciale Staten stelde in een vergadering in mei op het standpunt te staan dat bij het huisvesten van arbeidsmigranten ook de nabijheid bij dorpskernen en voorzieningen belangrijk is. Daarop zegde het college van Gedeputeerde Staten (GS) toe na te gaan onder welke voorwaarden huisvesting in de rand van bestaand stads- en dorpsgebied (BSD) kan worden toegestaan. Nu is de beoogde locatie Oostbuurtseweg niet echt te beschouwen als "de rand van BSD als men op de kaart kijkt", maar toch wil GS ermee instemmen.

"Tegelijkertijd is vast te stellen dat de locatie erg goed is ontsloten, goed in het zicht ligt, professioneel wordt beheerd, in reistijd met fiets of auto onder de 10 minuten afligt van de eerste supermarkt en de kern De Lier, aansluit op een lint met reguliere woningen, en er een OV-halte voor de deur is", zo is het argument van het dagelijks bestuur in een brief aan de Staten. GS maakt nog wel een voorbehoud: gemeente en provincie moeten het eens worden over een goede verkeersontsluiting, die voorzien is op de N223.

"De omstandigheden van deze locatie zijn wel uniek en kunnen tot een aanzienlijke hoeveelheid bedden leiden. Daarnaast wordt de in onbruik geraakte kavel zo voor een zinvolle vervolgfunctie ingezet, gerelateerd aan de glastuinbouw. Wonen is ook op de langere termijn een te overwegen functie voor deze locatie", bespiegelt GS.

"Naar ons oordeel kunnen locaties als deze bijdragen aan het beter huisvesten van arbeidsmigranten in Zuid-Holland. Een professionele aanpak, het weghalen uit de anonimiteit, de in onze ogen nog aanvaardbare afstand tot kernen en voorzieningen én geen strijd met de provinciale regels uit de Omgevingsverordening. Wij denken dat medewerking aan dit soort kansrijke en grootschaligere (688 bedden) initiatieven van belang is om meer passende huisvesting te realiseren voor onder anderen de circa 12.000 arbeidsmigranten in het Westland."

Aan de Provinciale Staten van Zuid-Holland is nu gevraagd, of zij het initiatief willen bespreken in de eerstvolgende commissievergadering (8 september). Als er op 2 augustus nog geen verzoek is binnengekomen, zal GS positief reageren naar de gemeente Westland.