Archief
WOS

WOS

Maassluizers bedenken nieuwe soort escaperoom

Martin van der Meer en Gerben van Leeuwen uit Maassluis zijn de bedenkers van een nieuwe soort escaperoom: de X-Cube.

"Het is een kruising tussen een escaperoom en een videogame", vertelt Van Leeuwen. In een escaperoom is het doel om binnen een bepaalde tijd in teamverband te ontsnappen uit een kamer, door puzzels op te lossen. Ontsnappen hoeft in de X-Cube niet. Je moet zoveel mogelijk punten halen door puzzels op te lossen. De eerste kubus staat in theater Koningshof in Maassluis.

Het idee voor de X-Cube is voortgekomen uit een liefde voor escaperooms. "Maar ik vind ze vaak zo ver weg. En als je dan ook nog een hapje wilt eten met je vrienden moet je weer een stuk rijden", vertelt Van Leeuwen. Zo kwam het idee van een iets kleinere kamer, die makkelijk te plaatsen is in ruimtes waar veel mensen zijn. "Denk daarbij aan een winkelcentrum of een vakantiepark", aldus de mede-oprichter.

In de kubus hangt een groot touchscreen waar de puzzels op worden geprojecteerd en antwoorden moeten worden ingevuld. Elk goed antwoord levert punten op. Ben je heel snel? Dan krijg je extra punten. Als je niet uit een raadsel komt, dan kun je een hint aanvragen, maar dat kost je dan weer punten. Omdat alles is ingebouwd hoeft er geen moderator buiten de kamer te zitten om in de gaten te houden of alles goed verloopt. Mensen kunnen een tijdslot boeken en krijgen een code om de kamer binnen te komen, ze kunnen alles zelf doen.

Investeerders zijn enthousiast. "Deze zomer worden er twaalf X-Cubes geplaatst in Nederland. Het doel is om er voor het einde van het jaar twintig te plaatsen", vertelt Van Leeuwen. "En als we er dan meer verkopen kunnen we nieuwe scenario's en puzzels ontwikkelen, zo kunnen bezoekers steeds terugkomen naar hun X-Cube locatie en weer nieuwe spellen kunnen spelen."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis