Archief
Jeroen Stoop/Wikiportret

Jeroen Stoop/Wikiportret

Westland: Minder woningen verkocht, prijs hoger

In de regio Westland zijn in de periode april-juni 2021 voor 30 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder.

Dat blijk uit nieuwe cijfers van makelaarsorganisatie NVM. De gemiddelde transactieprijs lag in die periode op 455.600 euro, zo'n 17 procent hoger dan in het tweede kwartaal vorig jaar. De verkooptijd (28 dagen nu tegenover 26 dagen vorig jaar) was vrijwel gelijk.

Ook in Maassluis lag de prijs in de afgelopen drie maanden gemiddeld weer een stuk hoger. In het tweede kwartaal 2021 was dat 352.700 euro, waar dat in dezelfde periode in 2020 291.100 euro was. Er werden, in tegenstelling tot Westland, wel meer woningen verkocht: 112 tegenover 76.

De makelaarsorganisatie ziet landelijk dat het woningaanbod nog verder is gekrompen. De krapte op de woningmarkt zorgt voor forse prijsstijgingen, omdat mensen gaan overbieden om een huis te kunnen bemachtigen. Inmiddels gaat driekwart van alle woningen weg voor een bedrag dat boven de vraagprijs ligt.

"Daarmee is het feest voor verkopers, want kopers gaan steeds verder om met succes te kunnen kopen", schrijft de NVM. "Dat leidt tot twee gelukkige partijen, namelijk de winnende koper en de tevreden verkoper. Tegelijk blijven ook een veelvoud van teleurgestelde en gefrustreerde bieders als verliezers achter."