Archief
WOS

Wateringse handbalsters naar Olympische Spelen: 'Proberen ervan te genieten'

Met nog iets meer dan twee weken te gaan, staan de Olympische Spelen alweer voor de deur. Ook onze regio is vertegenwoordigd.

Maar liefst drie topsporters die zijn opgegroeid in Wateringen reizen af naar de Japanse hoofdstad: tennisster Kiki Bertens en de handbalsters Rinka Duijndam en Kelly Vollebregt. Voor de laatste twee is het hun debuut op het Olympisch toernooi.

Voor doelvrouw Duijndam is het vrijwel zeker dat ze ook in actie gaat komen met het Nederlandse team, voor reserve Vollebregt is het afwachten. Voor beide speelsters moet het toernooi nog wel gaan leven. "De spanning komt met vlagen", zegt Duijndam. "De Olympische Spelen is iets waar ik als klein meisje van heb gedroomd, maar we hebben afgelopen week het kledingpakket opgehaald en toen pas dacht ik: 'Wow, het komt nu wel dichtbij!' Ik ga heel erg proberen ervan te genieten, want ik denk ook dat dat zeker moet." Vollebregt: "De spanning was er nog niet, maar het komt wel steeds meer. Ik denk dat als we maandag in het vliegtuig naar Japan stappen en daar aankomen, het wel gaat stijgen."

'Hele grote verrassing'

Het verhaal van beide speelsters, die de afgelopen twee jaar ook teamgenoot waren bij hun club Borussia Dortmund, is compleet anders. Duijndam was er bij de afgelopen twee EK's en het gewonnen WK al bij. Vollebregt mocht nog niet eerder mee naar een groot toernooi. Ze had haar selectie - zij het als reserve - dan ook niet verwacht. "Het kwam eigenlijk als een hele grote verrassing. Ik ben inderdaad een van de reserves, maar dat is wel een rol die ik met beide handen aangrijp", zegt de 26-jarige speelster.

Vollebregt mag wel meetrainen met de rest van het team en is ook aanwezig bij de wedstrijden, maar verblijft samen met de andere reserve Yara ten Holte buiten het Olympisch dorp in een hotel, en mag alleen worden ingezet bij blessures of bijzondere omstandigheden. "Natuurlijk is dat jammer, maar je maakt het nu wel op een andere manier mee. Voor mij is het nu zaak fit te blijven zodat ik kan invallen, als dat nodig is", zegt ze.

Beluister het volledige gesprek met Kelly Vollebregt:

Duijndam is zoals gezegd al een vaste waarde, als tweede doelvrouw achter Tess Wester. Maar ze ging er niet vanuit dat ze 'zomaar' mee zou mogen naar Tokio. "Dat doe je in topsport nooit. Je weet nooit wat er kan gebeuren en de concurrentie op deze positie is groot. Ik heb dus wel hard m'n best moeten doen", aldus de keepster, die op de dag van de halve finales (6 augustus) 24 jaar wordt. "Maar dan is het wel weer mooi dat ik word beloond en bij de selectie zit."

De Wateringse heeft de ambitie om eerste doelvrouw te worden en geniet van de concurrentiestrijd met Wester. "Ik denk dat het Tess alleen maar beter kan maken, op het moment dat ik haar het vuur aan de schenen leg. Daar moet zij ook weer harder van werken. Ik denk dat dat een hele mooie wisselwerking is."

Tekst gaat verder onder de foto.

Kelly Vollebregt in het shirt van haar nieuwe club Odense. Odense Haandbold

Verwachtingen

Beide speelsters durven niet te zeggen waar het toernooi voor Nederland eindigt. "De handbaltop ligt zo dicht bij elkaar. Het is kijken hoe we de poulefase doorkomen en daarna heb je, anders dan bij andere toernooien, gelijk al de knock-out-fase", weet Duijndam. "Dan moet je geluk hebben met de tegenstander die je treft." In de poulefase, die op zondag 25 juli begint, treft Oranje Japan, Korea, Angola, Noorwegen en Montenegro. "Een pittige poule en ook (met de landen van buiten Europa, red.) een ander soort handbal. Dat is iets wat je niet gewend bent. Je moet maar kijken hoe je daar tegen speelt en de oplossingen vindt. Zeker bij Japan zijn ze iets kleiner, maar wel snel en beweeglijk", zegt Vollebregt.

Duijndam: "Het is dus ook lastig om te zeggen wanneer we tevreden zijn. Dat zal afhangen van het gevoel dat we hebben op het moment dat we in Japan zetten en hoe de flow erin zit.

Beluister het volledige gesprek met Rinka Duijndam:

Het Olympisch toernooi begint voor Nederland met een wedstrijd tegen Japan op zondag 25 juli. Wie dat duel wil zien, gaat een lange nacht tegemoet. De wedstrijd begint om 02.00 uur Nederlandse tijd.