Archief
Josbert Lonnee via Flickr (CC)

Aandacht voor Westlandse jongeren ook na de crisis

De Westlandse gemeenteraad wil jongeren ook na de coronacrisis steunen.

De gemeente Westland heeft veel geld beschikbaar om snel uit de recessie te komen en de voortekenen zijn goed, maar D66 maakt zich zorgen over de gevolgen voor de jeugd op langere termijn.

"Die heeft deze periode als extra somber ervaren. Scholen zijn weer open en er kan meer en meer, maar de gevolgen kunnen we niet goed overzien", zegt Benjamin Hofland van D66. Hij vroeg in een motie aan het gemeentebestuur zich ruimhartig op te stellen voor de jeugd. Deze motie is woensdag unaniem aangenomen.

Wat dat 'ruimhartig' precies inhoudt, moet nog blijken en daarom heeft D66 deze expres algemeen geformuleerd. "Het is niet helder wat de precieze gevolgen zijn van het afgelopen jaar voor alle jongeren", verklaarde de fractie. Het CDA wilde van D66 een paar voorbeelden weten. Hofland: "Onderzoekers van UMC Amsterdam verwachten verdubbeling in jeugdzorg. Depressie, eetstoornissen en angststoornissen, waar ongeveer vier procent normaal naar jeugdzorg gaat, verwachten de onderzoekers dat dit zes procent wordt."

Wethouder Piet Vreugdenhil zegt dat van de jeugd zelfs meer dan tien procent gebruik maakt van jeugdhulp. Hij zei ook dat de kosten voor jeugdhulp nog steeds te hoog zijn. Sinds de gemeente er verantwoordelijk voor is, moet er geld bij. "Die kosten moeten we beteugelen, maar als het pijn gaat doen, kom ik eerst bij u langs", zei hij tegen de raad.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland