Archief
Tradiro

Praten met omwonenden over beoogd woonpark arbeidsmigranten

De komst van een tijdelijk woonpark voor arbeidsmigranten in De Lier is een flinke stap dichterbij gekomen.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westland zien het ingediende conceptplan met bijna 700 (688) wooneenheden wel zitten. Samen met initiatiefnemer Tradiro gaat de gemeente daarover op 12 juli in gesprek met omwonenden van de Oostbuurtseweg.

Daar kocht het genoemde uitzendbureau in 2018 een kavel van een kwekerij aan. Rondom die kwekerij deden zich in de afgelopen jaren diverse incidenten voor, waaronder brandstichting en anonieme bedreigingen. Voor zover bekend, is er nimmer iemand aangehouden voor deze incidenten.

Toelichten

De gemeente en Tradiro gaan gezamenlijk met omwonenden en andere geïnteresseerden in gesprek om het conceptplan toe te lichten en reacties te vernemen. "Op- en aanmerkingen zullen worden beoordeeld en indien relevant worden verwerkt in het plan", aldus het college. Daarna hakt het college van B en W de knoop door. De bouw zal op z’n vroegst in het eerste kwartaal van 2022 starten. De oplevering zal dan na de zomer kunnen plaatsvinden.

Kweker Paul Fransen laat in een reactie weten dat hij het afgelopen half jaar geen last meer heeft gehad van 'onrust'. Het uitzendbureau gaat alvast door met de officiële vergunningsaanvraag. "Die gaan we begin volgende week indienen", kondigt Christa Stam van Tradiro aan.

'700 wildvreemden'

Bewoners hebben zich inmiddels verenigd in een 'anti-migrantenwerkgroep'. "We zijn niet tegen arbeidsmigranten, maar wel in deze omvang", reageert een buurtbewoonster. "We zijn een kleine woongemeenschap met 120 mensen en dan komen er opeens 700 wildvreemden bij." De bewoners vrezen vooral voor overlast. "Wie handhaaft dan?”, vraagt een andere buurtbewoner zich af.