Archief
WOS

WOS

Eerste Westlandse scholierenfilmfestival van start

Scholieren van drie middelbare scholen worden vanaf vandaag een week lang ondergedompeld in de wereld van film tijdens het eerste Westlandse scholierenfilmfestival.

In samenwerking met het Internationale Film Festival van Rotterdam (IFFR) zijn Nederlandse en buitenlandse films gekozen om aan de scholieren te vertonen. Initiatiefnemer Cultuurweb Westland is voor het festival ook de samenwerking aangegaan met de gemeente Westland en de Rabobank.

Scholieren hebben zelf ook meegeholpen aan de organisatie. "Elke school had een productieteam", vertelt Bernadette Lieffering van Westland Cultuurweb. "Die hebben workshops gevolgd bij het IFFR en ze hebben ook zelf een film gemaakt. Die films dingen mee naar een prijs en iedereen mag wat mij betreft stemmen." De inzendingen van ISW Irenestraat in Poeldijk, ISW Gasthuislaan in 's-Gravenzande en het Lentiz Floracollege in Naaldwijk zijn hier te bekijken.

"Elke school heeft een eigen filmdag. Alle leerlingen krijgen wel dezelfde film te zien, maar hebben een ander randprogramma eromheen", legt Lieffering uit. Vrijdag kregen de leerlingen van ISW Irenestraat de films te zien. Zo ook de korte film gemaakt door het productieteam waar Noor van Wijngaarden en Sem de Jong deel van uitmaken. "Het is wel spannend, want ik hoor de hele dag al het geluid van onze film door de hele school", vertelt hoofdrolspeelster Noor. "Maar ik denk wel dat ze het wel een leuke film vinden", voegt cameraman en editor Sem toe.

"Het doel van het festival is wel een beetje dat leerlingen zich kunnen verwonderen en de wereld kunnen ontdekken", legt Lieffering uit. "Dat er meer is dan alleen het Westland en Nederland en dat problemen die we hier hebben ook wel universeel zijn."