Archief
WOS

ALS-patiënt Jeanet op de duofiets met bekende Westlanders: 'We moeten kilometers maken!'

Wie ondanks een heftige ziekte positief wil blijven, kan een voorbeeld nemen aan Jeanet van Holsteijn uit Honselersdijk.

Ondanks een enorme tegenslag drie jaar geleden, kun je niet om haar glimlach en levenslust heen.

Jeanet zet zich al jaren in voor onderzoek naar ALS, tot ze in de zomer van 2018 opeens zélf de diagnose krijgt. Een bizar toeval. "We zijn nu drie jaar verder en ik doe het aardig goed", vertelt Jeanet. "Ik verlies kracht uit mijn handen en benen. Als je mij ziet denk je: 'er is niks aan de hand'. Maar zo is het niet." Ze geeft niet op.

Als je mij ziet denk je: 'er is niks aan de hand'. Maar zo is het niet.

• Jeanet van Holsteijn

De ALS-patiënt uit Honselersdijk grijpt iedere gelegenheid aan om geld op te halen voor onderzoek naar de slopende zenuw- en spierziekte ALS. Vorig jaar oktober komt Jeanet met een speciale A Local Swim Westland-puzzel op de proppen. De volledige opbrengst gaat naar Stichting ALS Westland. Nu heeft ze iets anders bedacht: duofietsen met bekende Westlanders. In totaal wil ze 160 kilometer afleggen: een retourtje Westland - Utrecht.

Jeanet ziet het al helemaal gebeuren: in Utrecht komt een pil beschikbaar die de pijn in haar handen en benen kan onderdrukken. Alleen, die pil is er nog niet. Daarom probeert ze door te duofietsen met bekende Westlanders zoveel mogelijk geld op te halen, zodat de denkbeeldige pil ontwikkeld kan worden. Deze donderdag was het de beurt aan WOS-gezicht Alphons de Wit om zij-aan-zij met Jeanet een fietstocht te maken. Later volgen nog burgemeester Bouke Arends van Westland, ondernemer Frank Heijneman, presentator Rob Veenman, autocoureur Ricardo van der Ende en tv-producent Arthur Zuijderwijk. "We moeten kilometers maken!", roept de optimistische Jeanet bij vertrek.

Het duofietsen maakt onderdeel uit van A Local Step. Dat zijn allerlei acties rondom ALS Westland. Omdat het hoogtepunt van alle acties, zwemevenement A Local Swim, gebonden is aan een maximum aantal deelnemers, kun je bij A Local Step een alternatieve actie aankondigen. Met het duofietsen heeft Jeanet al meer dan 1.100 euro opgehaald, terwijl dit pas de eerste dag is.

A Local Swim is dit jaar op zaterdag 14 augustus. Plaats van handeling: de Lee in De Lier. Ook daar is Jeanet bij.