Archief
Omroep West

Omroep West

Middelbare scholen deels weer open

Veel middelbare scholen zijn sinds vandaag weer volgens het 'oude normaal' open.

In Naaldwijk geldt dat voor het Lentiz Dalton MAVO & Het Groene Lyceum. Voor directeur Frans van der Sman voelt het 'heel bijzonder' om weer open te zijn, zo meldt mediapartner Omroep West.

"Er zijn collega's die het fijn vinden dat de kinderen weer naar school komen, maar er zijn er ook die het als spannend ervaren. Omdat ze toch een beetje bang zijn. Maar er was geen weerstand tegen het open gaan", zegt Van der Sman. Hij lost het spannende op door erover te praten met elkaar. "Het meest kritieke is de pauze, omdat de kinderen elkaar dan opzoeken. Zij hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden." De directeur heeft niet overwogen de kinderen toch thuis te houden ondanks de versoepelingen.

De leerlingen zijn blij dat de school weer fulltime open is. "Als we nu op school komen, zijn er wel meer kinderen en dat is fijner", zegt een jonge leerling vanachter zijn mondkapje. Zijn klasgenoot vult aan dat de onlinelessen zijn cijfers geen goed hebben gedaan. Hij heeft het gevoel dat hij op achterstand is gekomen door de onlinelessen thuis. "Het gaat nu wel beter, maar eerst maakte ik me daar veel zorgen over." Twee meisjes die de aula inlopen, zeggen het leuk en goed te vinden weer naar school te mogen, maar wel wat veel. Hoewel de onlinelessen soms saai waren, is het nu weer héle dagen en vijf dagen in de week. De meiden hebben het gevoel een kleine achterstand te hebben opgelopen in de afgelopen maanden.

ISW

Het beeld bij ISW Gasthuislaan in 's-Gravenzande is anders: halflege klassen, tafels anderhalve meter uit elkaar. Anko Goudswaard, directeur van de school met zes vestigingen, herhaalt wat hij vorige week ook bij de WOS zei: "We willen het graag veilig houden, voor leerlingen, docenten en hun ouders. Leerlingen komen bij ons 2,5 dag naar school, de rest volgen ze online. Wanneer we meer gaan doen, verwachten we dat de kans op besmettingen in de school toeneemt, waardoor er klassen en docenten thuis in quarantaine moeten. Per saldo zal het aantal op school gegeven lessen weleens niet veel groter kunnen zijn dan nu het geval is."

Volgens Goudswaard zou de verandering ook te groot zijn voor maar een paar weken. Sommige leerlingen van het ISW zijn blij dat de school niet volledig opengaat. "Mijn vader heeft bijna op de ic gelegen door corona", zeg een meisje. "Ik heb soms wel wat last van concentratieproblemen tijdens de onlinelessen. Maar alsnog zou ik niet vijf dagen naar school willen."