Archief
Signbiblio

Signbiblio

Zeker 116 gezinnen in Maassluis gedupeerd door toeslagenaffaire

Er zijn veel meer gezinnen in Maassluis gedupeerd door de kindertoeslagenaffaire dan aanvankelijk verwacht.

Participatiebedrijf Stroomopwaarts kreeg afgelopen december nog van de Belastingdienst te horen dat er ongeveer 240 gedupeerden zijn in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot 940. Specifiek in Maassluis zijn 116 gezinnen ernstig gedupeerd.

Het derde kabinet Rutte viel begin dit jaar over de geruchtmakende affaire. Tienduizenden ouders werden de afgelopen jaren onterecht beschuldigd van fraude met de kindertoeslag. De Belastingdienst was zijn boekje ver te buiten gegaan. Talloze gezinnen moesten die toeslag ook onterecht terugbetalen, wat grote schulden opleverde. De gedupeerden hebben recht op een schadevergoeding van 30.000 euro, maar dat is helaas niet altijd voldoende voor gezinnen die ernstig in de problemen raakten.

Stroomopwaarts regelt de afhandeling van de schadevergoeding in Maassluis. Tot nu toe heeft de instantie dus 116 Maassluise gezinnen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire in beeld, zij hebben recht op de vergoeding. Wat Stroomopwaarts het meest zorgen baart, is de verwachting dat het aantal gedupeerden nog gaat groeien. De Belastingdienst zou onvoldoende zicht hebben op de slachtoffers. Zij houden de situatie dan ook nauwlettend in het oog en roepen de benadeelde gezinnen op zich zo snel mogelijk te melden.

Helene de Jong van Stroomopwaarts verwacht dat zij zo’n 25 procent van de 116 slachtoffers zullen gaan begeleiden om uit de schulden te komen. Het overige deel is op eigen kracht financieel weer gezond geworden. De invulling van het traject zal leunen op persoonlijke begeleiding die afgestemd is op de situatie van de gedupeerde.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis