Archief
WOS

WOS

Examens zijn begonnen, eerste dag probleemloos verlopen

Ook op de middelbare scholen in onze regio zijn gisteren de eindexamens begonnen.

Voor veel leerlingen een spannende tijd, zeker nu de voorbereiding door corona heel anders verliep dan in andere jaren. Maar alles is probleemloos verlopen, weet docent Anne van Dam van Lentiz vmbo Maasland. Daar stond het examen Nederlands op het programma. "De leerlingen zaten niet thuis achter hun laptop, maar het is inderdaad wel coronaperiode. Ze zaten ook niet in de gymzaal, maar gewoon in de klaslokalen. Wel net iets verder uit elkaar dan gewoonlijk. We hebben de lokalen iets eerder opengedaan, zodat ze heel rustig het lokaal binnen konden lopen en niet hoefden te dringen."

Wie denkt dat de eindexamens dit jaar makkelijker zijn gemaakt, heeft het mis. "Er zijn wel andere randvoorwaarden geschetst. De leerlingen mogen zelf kiezen in welke twee tijdvakken ze hun examens afleggen", zegt Van Dam. Normaal maak je al je examens in tijdvak 1 en daarna in tijdvak 2 de herkansingen. "Dit jaar is besloten dat wij als docenten advies geven over wanneer de leerlingen hun examens doen. De herkansingen zijn in tijdvak 3 en ze mogen ook twee herkansingen doen."

Hoewel het een spannende periode is, is het volgens Van Dam ook een heel leuke periode. "Ze hebben zeker nu heel hard geknokt om zover te komen en straks mogen ze de middelbare schoolperiode afsluiten en aan een nieuwe hoofdstuk beginnen."

Beluister het gesprek met Anne van Dam bij Maarten in de Middag: