Archief
WOS

WOS

Compassiebeer bruin uitgeslagen

De compassiebeer bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft heeft de vorstperiode niet overleefd en is nu een bruinzwarte beer.

Een groot deel van de planten in de 4,5 meter hoge beer is vergaan door de overgang van zacht voorjaarsweer naar zware vorst in februari. Kunstenares Adriënne Rombout uit Naaldwijk is teleurgesteld: "Heel jammer. Ik heb destijds meteen aan de bel getrokken en begrepen dat eraan gewerkt zou worden, maar er is nog niets te zien." Slechts een paar paarse bloemetjes sieren nu de buik van de beer.

Redding is nabij. Plantenleverancier Zuidkoop Natural Products uit De Lier heeft 2.000 nieuwe planten besteld in opdracht van het Reinier de Graaf Gasthuis. "Binnen nu en twee weken hopen we de planten te kunnen plaatsen en dan staat de compassiebeer er weer mooi bij", aldus woordvoerder Koos Zuidgeest van Zuidkoop.

De beer moet vijf jaar blijven staan en is met crowdfunding gefinancierd. "Ik heb aan al die mensen geld gevraagd en er is maanden hard aan gewerkt", zegt de kunstenares. Het kunstwerk is bedoeld als steun voor ziekenhuispersoneel, patiënten, bezoekers, ondernemers en burgers.