Archief
Stadsbus via wiki.ovinnederland.nl (CC)

Voorlopig geen wijzigingen in frequentie buslijnen

De bussen in onze regio gaan voorlopig niet minder rijden.

Dat liet wethouder Frank ten Have (vervoer) vanavond weten tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad in Midden-Delfland.

Vervoerders werden door oplopende tekorten, veroorzaakt doordat er als gevolg van corona minder reizigers zijn, gedwongen te snijden in hun diensten. Dat zou betekenen dat de frequentie op een aantal buslijnen per 1 september zou worden verlaagd.

Diverse commissieleden maakten zich vanavond zorgen om buslijn 33 (Maassluis-Delft, via Maasland en Schipluiden). Die zou in plaats van twee keer per uur nog maar één keer per uur gaan rijden. "Het openbaar vervoer is al matig bij ons in Midden-Delfland. Eén van de doelen van de MRDH is om binnen 45 minuten overal in de regio te kunnen zijn met het openbaar vervoer. Dat is al een illusie, maar als we nog minder openbaar vervoer gaan krijgen, betekent dit dat je straks helemaal geen openbaar vervoer meer hebt", zei Ellen Snethlage (PvdA). En Roy Ringeling (ChristenUnie): "Als je kijkt vanuit het oogpunt van leefbaarheid, zouden we niet terug moeten willen in de frequentie van buslijn 33."

Ten Have kon de commissie geruststellen. De overheid heeft de rijksbijdrage voor het openbaar vervoer namelijk onlangs verlengd. Daarmee vinden er per 1 september in elk geval geen wijzigingen plaats. Afhankelijk van het herstel van het openbaar vervoer kan dat wel per 1 januari 2022 gaan gebeuren. Daarover wordt in het najaar een besluit genomen.