Archief
archief

Groepen mountainbikers verstoren broedende weidevogels

Recreanten die zich niet aan de regels houden in polder Noord-Kethel bij Schipluiden verstoren broedende vogels. Vooral groepen mountainbikers gaan graag van het pad af, met grote gevolgen.

Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei. Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen over de vele recreanten die hekken en waarschuwingsborden negeren. Boswachter Gerard van Winden vindt het fijn dat meer recreanten de polder op de grens van Schipluiden en Schiedam ontdekken, maar roept hen op zich aan de regels te houden.

In de polder broeden kieviten, grutto's, tureluurs en scholeksters. Met een elektrisch hek houdt Natuurmonumenten vossen op afstand, maar ook mensen bedreigen de broedende vogels. Ondanks dat Noord-Kethel met hekken is afgesloten en er waarschuwingsborden staan, negeren recreanten de regels, breken hekken open en crossen met grote groepen het weidegebied door. Soms worden daarbij nesten vernield.

Komend weekend gaat de zon flink schijnen en trekken recreanten er weer massaal op uit, terwijl de vogels nog niet zijn uitgebroed. De oproep van Natuurmonumenten: gebruik te maken van de voet-, fiets en ruiterpaden en je aan de regels te houden.