Archief
WOS

WOS

Landelijke verkiezingen in Westland: 'electoraal vreemdgaan'

'Eigenzinnig en grillig'. Zo typeert politiek analist Rien van den Anker de verkiezingsuitslag van de gemeente Westland.

Het CDA, de nummer twee van vier jaar geleden in Westland, levert flink in en eindigt als derde partij in de tuinbouwgemeente. Dat stemt CDA Westland-fractieleider Jenny Vermeer tot verdriet. De campagne was volgens haar niet goed, omdat Hugo de Jonge - winnaar van de lijsttrekkersverkiezing - zich terugtrok.
Toch verwacht analist Van den Anker niet dat deze terugval volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen zich opnieuw afspeelt. Je kunt de Tweede Kamerverkiezing volgens hem namelijk niet spiegelen met gemeenteraadsverkiezingen.
"Bij een derde van de CDA-leden in Westland staat een CDA-bord in de tuin of hangt de vlag uit, zij blijven de partij trouw", verklaart de analist.

Het percentage VVD-stemmers hier is nu 1,3 procent lager dan in 2017. Van den Anker noemt dit lichte verlies van de VVD in Westland 'opmerkelijk'. In Westland bestaat namelijk een meerderheid van lokale partijen, en al die mensen moeten 'electoraal vreemdgaan'.

Kamerlidmaatschap

Met 31,36 procent van alle stemmen, komt de VVD met overmacht als grootste uit de bus in Westland (nummer 2, de PVV, scoort 13,71 procent). Landelijk kunnen de liberalen op 35 zetels rekenen. Peter Valstar uit 's-Gravenzande, nummer 21 op de VVD-kieslijst, mag daarom de Kamer in. Vanochtend was hij al in Den Haag voor de eerste formaliteiten. 's Middags volgde een (online) partijoverleg.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland