Archief
WOS

WOS

Zonneberg moet thuis worden voor 31 jongeren

Aan de Dr. Schaepmanstraat in Wateringen wordt een thuis gebouwd voor 31 jongeren met een verstandelijke beperking.

Het gebouw, dat de naam 'Zonneberg' heeft gekregen krijgt 31 begeleid wonen appartementen. Daarvan zijn er 20 voor jongeren die nu nog bij hun ouders wonen en 11 voor de bewoners van Essellanden. "Er is 24 uur begeleiding, maar de bewoners wonen zo zelfstandig mogelijk. Ze hebben een eigen keuken, douche en woonkamer in hun appartement", vertelt Diane Moret van de oudercommissie.

In 2014 kwam het idee van een aantal ouders om een woongroep op te zetten. Ook zorgaanbieder Philadelphia werd daarbij betrokken. Na zeven jaar staan de contouren van het gebouw eindelijk, mede dankzij Wonen Wateringen en Wubben.Chan architecten. "Ik word er heel erg blij van", vertelt een glunderende Moret. "Wij wonen zelf in Wateringen. En het feit dat je eigen kind, en alle andere bewoners uiteraard, in hun eigen buurt kunnen gaan wonen, op zo'n fijne plek naast het Hofpark... Wat wil je nog meer?"

Ook de bewoners zien het al helemaal zitten om in te trekken. Bijvoorbeeld Carlijn Bol van 23, die nu nog bij haar ouders woont. "Ik heb zin om er gaan te wonen, want ik krijg ook allemaal nieuwe buren", vertelt ze enthousiast. En op de vraag of ze het spannend vindt om op zichzelf te gaan zegt ze: "Ik vind het niet spannend, ik word er vrolijk van. Laat maar komen!" En voor de opening van het pand heeft ze ook al grootse plannen. "Ik wil dat er een beroemde artiest komt, zoals iemand uit de Toppers!"

Lisanne van Staveren van 26 gaat ook in het nieuwe gebouw wonen. Nu woont ze nog in Essellande. Ze kijkt er naar uit dat haar plekje haar eigen wordt. "Dat is belangrijk voor me omdat ik dan wat meer rust heb en het is relaxter in m'n hoofd." Ook Lisanne kijkt uit naar de gezelschap van haar nieuwe buren.

Gezamelijke ruimtes

In het nieuwe pand komen ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes, om samen in te eten, televisie te kijken en spelletjes te spelen. "Het is zo belangrijk om niet alleen maar een huis te hebben, maar ook om een thuis te creëren", vindt Moret. Maar om die gemeenschappelijke ruimtes in te richten tot thuis is nog geld nodig. "De inrichting voor deze huiskamers is heel kostbaar. Het moet jaren meegaan en het moet 'hufter-proof' zijn, zoals wij het noemen."

Daarom organiseren ouders en toekomstige bewoners nu regelmatig acties om geld op te halen, maar doneren kan ook via de website van Philadelphia. Ook spullen zijn welkom. "Zo hebben we bijvoorbeeld nog een stuk of 40 eetkamerstoelen nodig, want naast de bewoners wil de begeleiding wil natuurlijk ook ergens zitten. Als je zoiets wilt sponsoren kun je het beste een mailtje sturen naar zonnebergwateringen@gmail.com en daarin aangeven wat je voor ons zou kunt betekenen."