Archief
Signbiblio

Signbiblio

Maassluizer negen jaar cel in voor ripdeal

De rechtbank in Amsterdam heeft een 40-jarige Maassluizer veroordeeld tot een celstraf van negen jaar, voor zijn betrokkenheid bij een ripdeal.

Samen met twee mannen uit Rotterdam en België pleegde de Maassluizer in juni 2019 een gewelddadige beroving op een 27-jarige man uit Almere, die een doos met hennep bij zich had. Dat gebeurde op klaarlichte dag in een parkeergarage van een appartementencomplex in Amsterdam. Het slachtoffer werd met een automatisch vuurwapen in zijn arm geschoten, waardoor zijn elleboog is verbrijzeld. De man zal zijn arm niet meer volledig kunnen gebruiken.

De verdachte ontkent alle betrokkenheid. Zijn advocaat pleitte dan ook voor vrijspraak vanwege onvoldoende bewijs. De rechter denkt daar echter anders over. Uit onderzoek blijkt dat de telefoon van de Maassluizer op het moment van de ripdeal ook aanstraalde op de 'plaats delict'. Bovendien hebben de verdachten in de gevangenis met elkaar over het voorval gesproken, zo blijkt uit opgenomen gesprekken.

De rechtbank rekent de mannen het incident zwaar aan, omdat het erger had kunnen aflopen. "Het is niet aan verdachte of de medeverdachten te danken dat de afgevuurde kogel geen vitaal orgaan heeft geraakt", aldus de rechter. Daarnaast kwam niet lang na het voorval een gezin met kinderen de parkeergarage inlopen. "Als deze getuige een paar minuten eerder uit de lift was gekomen, was hij ooggetuige geweest van het delict en liepen hij en zijn kinderen mogelijk zelf gevaar, omdat kogels ook een ander dan het beoogde doelwit kunnen raken."

De officier van justitie eiste eerder tien jaar cel tegen de drie verdachten. Eén van de twee andere mannen moet eveneens negen jaar de cel in, de ander krijgt een celstraf van acht jaar. De mannen moeten bovendien allemaal ruim 16.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis