Archief
WOS

WOS

Leraren én leerlingen blij met heropening van middelbare scholen

Na tweeënhalve maand thuisonderwijs gingen de middelbare scholen vanmorgen weer open.

"De collega's zijn écht blij dat ze weer op school zijn en weer les kunnen gaan geven", weet Peet van der Knaap, adjunct-directeur van ISW Hoogeland in Naaldwijk. "Leerlingen komen met een big smile weer naar school toe, want 'we' mogen weer. Vooral het sociale contact is voor hen erg belangrijk."

Helemaal open zijn de scholen overigens nog niet, vanwege de coronamaatregelen. ISW Hoogeland werkt met halve klassen; wie niet in de school is, krijgt online les. "Per klas maken we een A- en een B-groep. De A-groep komt in de ochtend naar school toe en de B-groep in de middag. En de volgende dag draaien we dat om."
Overal in de school moeten leerlingen en docenten anderhalve meter afstand houden. Verder zijn in het gebouw pijlen aangebracht om de verplichte looproutes duidelijk te maken.

Eersteklasser Mayson Beijk is blij dat hij weer naar school mag. "Ik kan me hier beter concentreren", zegt hij. Beijk vond het tijdens de lockdown niet erg dat hij niet 'helemaal' naar school hoefde te fietsen, maar het online leskrijgen vond hij wel "een beetje saai".

Mbo Maasland

Niet alleen middelbare scholen, maar ook de mbo-scholen zijn weer open. Al verandert er voor bijvoorbeeld Lentiz mbo Maasland nu nog niet zoveel. "Allereerst werken we binnen Lentiz mbo Maasland al sinds de start van het schooljaar 2020/21 met een rooster waarin we elke klas, vanuit welke opleiding dan ook, minimaal één dag(deel) op school willen zien", laat teamleider Arie van der Ende weten. "Uiteraard boden we naast de fysieke dag op school, het restant van het lesprogramma online aan. Niet elk vak leent zich daarvoor even gemakkelijk, niet iedere docent is daarin even succesvol en in voldoende mate ervaren. Maar ook hier kunnen we van zeggen ,dat we ons daarin zo goed mogelijk ten dienste van de student hebben opgesteld."

De komende twee weken zullen er langzaam maar zeker iets meer contactmomenten komen. "Vanaf 15 maart moeten de klassen die geen stage lopen, frequenter op school gaan komen en is het streven om van één dag twee dagen te maken."
De school maakt zich overigens geen zorgen dat meer leerlingen op school ook gaat zorgen voor meer besmettingen. "Wekelijks dienen wij gegevens door te geven aan de GGD. De getallen zijn tot op heden zeker niet zorgwekkend; sterker nog... ze zijn heel laag: 21 besmettingen tot nu toe vanaf maart 2020." Volgens Van der Ende komt dat er mede doordat de leerlingen zich goed aan de afspraken houden.