Archief
WOS

Fondsenwerving voor restauratie joodse begraafplaats

De joodse begraafplaats aan de Opstalweg in Naaldwijk, aangelegd in 1794, is dringend aan restauratie toe.

De kosten voor het herstel van dit cultureel erfgoed worden geraamd op 67.000 euro. Om voor rijkssubsidie in aanmerking te kunnen komen, moet de Stichting Joods Westland de helft daarvan ophoesten. Hiervoor worden allerlei fondsen aangeschreven en wordt een beroep gedaan op instellingen, bedrijven en particulieren om een bijdrage te leveren.

De begraafplaats is eigendom van de Nederlands Israëlitische vereniging Den Haag. Het is een historische plek en bijzonder omdat joodse begraafplaatsen niet mogen worden geruimd. Omdat de joodse gemeenschap in Westland in de eerste helft van de vorige eeuw geheel verdween, is er na de Tweede Wereldoorlog geen groot onderhoud meer verricht op de begraafplaats. Veel grafzerken zijn gebroken, verzakt en zelfs onder de grond verdwenen.

Voorzitter Arie Storm van de Stichting Joods Westland: "Het gaat hier echt om een uniek stukje geschiedenis van het Westland. Samen met de voormalige synagoge aan het Heilige Geesthofje houdt deze oudste begraafplaats van Westland de herinnering aan de ooit bloeiende Joodse gemeente levend. Het is belangrijk dit voor het nageslacht te behouden. We zijn dan ook dankbaar voor iedere gift."