Archief
Archieffoto Fred van der Ende

FloraHolland lijdt 5 tot 10 miljoen euro verlies

Bloemenveiling Royal FloraHolland draait over 2020 naar verwachting een verlies van 5 tot 10 miljoen euro. Dat is een stuk kleiner dan aan het begin van de coronacrisis werd verwacht.

Door de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen halverwege maart vorig jaar stortte de bloemen- en plantenmarkt volledig in. "Iedereen herinnert zich nog wel de dramatische beelden van bloemen die vernietigd moesten worden", zegt woordvoerder Michel van Schie. Dat zorgde voor donkere vooruitzichten bij de veilingdirectie. Er werd gevreesd voor een verlies van enkele tientallen miljoenen euro's.

"Gelukkig heeft de markt zich vorig jaar hersteld. Vanaf mei zijn voor de kwekers goede maanden aangebroken. Juni, juli en september waren zelfs beter qua omzet dan het jaar ervoor. Dat was tegen de verwachting in en het heeft ertoe geleid dat voor ons de verliezen beperkt zijn."

Beluister het gesprek met Michel van Schie in de WOS-Ochtendshow:

FloraHolland profiteert er overigens niet van als de prijzen voor bloemen en planten hoog liggen. "Als de prijzen goed zijn, profiteren daar met name de kwekers van. Voor ons is het belangrijk hoe groot de aanvoer is. Onze inkomsten zijn gebaseerd op het aantal karren dat voor de klok komt."

Het verlies wordt geboekt op het eigen vermogen. De aangesloten kwekers zullen er niets van merken.

De precieze omvang van het verlies wordt later bekend. De controle van de jaarcijfers over 2020 is nog niet helemaal afgerond. Vanwege het unieke karakter van het afgelopen jaar, komt de veiling nu al met een voorlopig resultaat.