Archief
Mike Hogeveen

Meerdere kassen ingestort in Westland

Zeker vier kwekerijen in Westland hebben te maken gekregen met geheel of gedeeltelijk ingestorte kassen als gevolg van sneeuwdruk.

Het gaat om een freesiakwekerij aan de Opstalweg in Naaldwijk, orchideeënkwekerij Sanfiero in De Lier, Levoplant in Honselersdijk en de Westlandse Aardbei in ’s-Gravenzande.

Kweker Peter Lievaart in Naaldwijk voelt zich verslagen. Zondagavond zag hij hoe zijn lust en zijn leven, freesiakwekerij Lievaart en Zonen, in elkaar zakte. "Gelukkig waren er geen mensen aan het werk, anders was het leed helemaal niet te overzien geweest", zegt hij maandag.

Gedurende de dag ziet Lievaart dat de berg sneeuw op zijn lage kas - die tegen een wat hogere aanstaat - steeds verder oploopt. "De sneeuw waaide van de hoge op de lage", legt hij uit, wijzend naar nog een heel klein gedeelte van zijn kwekerij dat overeind staat. Uiteindelijk kan die kleine kas de inmiddels 1 meter hoge laag sneeuw niet meer houden. “Hij is in de nok geknakt en de rest van de kas is als een soort domino-effect meegegaan.”
Lievaart kan het nog steeds niet bevatten: “12.000 meter glas is ingestort, het is gewoon ongelooflijk. We hadden nooit gedacht dat dit zou kunnen gebeuren.”

Verzekering
Ook de verzekeraars van de kwekers hebben niet voorzien dat de schade zo groot zou zijn, zo komt naar voren in de kas van orchideeënkwekerij Sanfiero aan de Coldenhove in De Lier. "Natuurlijk wisten we dat het zou gaan sneeuwen, maar dat er complete constructies zouden instorten, nee dat niet", zegt risico- en verzekeringsadviseur Danny van der Velden van Pro-In Advies. "Of we dit in de toekomst kunnen voorkomen? Natuurlijk praten we daar vandaag over, maar ik denk het niet. Dit is een stukje natuur, daar doe je niet veel tegen", analyseert Van der Velden.

Hoe groot de schade precies is, blijkt pas over een paar dagen. De bloemen en planten in de kas zijn nu onbeschermd.
Lennart Stolze van Sanfiero vraagt zich af: "Hoeveel vorst krijgen de overgebleven bloemen nog over zich heen? Hoeveel kunnen we straks echt weggooien?" Bij zijn kas gebeurde precies hetzelfde als in Naaldwijk. “Wat de impact precies zal zijn op ons bedrijf weten we nog niet. We zitten nu vooral in de regelstand", aldus Stolze.

De Westlandse Aardbei
Ook de bij het publiek populaire kas van De Westlandse Aardbei aan de Maasdijk in 's-Gravenzande bleef niet gespaard. Daar is circa 500 vierkante meter ingestort. Dat gebeurde maandagochtend. Inmiddels hebben Jaco en Sandra Huysman al honderden 'harten onder de riem' ontvangen op hun Facebookpagina.