Archief
WOS

WOS

Ideeën voor Floragebied: Kas van de toekomst en populair 'techcentrum'

Een 'kas van de toekomst' waarin Westland laat zien wat de regio te bieden heeft. Dat is een van de vele ideeën voor de ontwikkeling van het Floragebied in Naaldwijk.

Het Floragebied omvat een oppervlakte van 98 hectare tussen de Dijkweg en de Lange Broekweg dat grotendeels eigendom is van bloemenveiling Royal FloraHolland. Die wil kleiner 'wonen' en daardoor komt er ruimte voor nieuwe ontwikkeling. De gemeente Westland vraagt inwoners daarover mee te denken.

"Ik zou beginnen om een hele mooie kas van de toekomst neer te zetten, waar alle bezoekers die hier in het Westland komen, zien wat we allemaal kunnen", zegt Anneke van de Kamp in het nieuwe WOS-programma FloraTV. Van de Kamp is al jaren werkzaam in de Westlandse tuinbouw, tegenwoordig bij Rijk Zwaan. "Maar je moet daarvoor wel samenwerken met bedrijven, de technische universiteit, hogescholen en het mbo. Je moet het met z'n allen doen."

Ook Louis Benoist, bekend van het virale filmpje over de Geldmaat in Honselerdijk, heeft nagedacht over hoe het gebied eruit moet komen te zien. "Een populair natuurwetenschappelijk techcentrum", zegt hij resoluut. "Er is heel veel innovatie in de agricultuur en we worden steeds duurzamer. In een paviljoen zou je kunnen laten zien hoe dat nu en in de toekomst, wordt gerealiseerd. En er moeten hele mooie, high-tech gebouwen komen om innovatieve techniek en wetenschap te laten zien, maar wel op een populaire manier."

En er zijn veel meer ideeën. Wat te denken van een groot winkelcentrum, een Westlands ziekenhuis of een mountainbikeparcours? Ook is er behoefte aan woningbouw.
Iedereen kan tot eind deze maand meedenken over de invulling van het gebied via de website Floragebied.nl.

In het WOS-programma FloraTV spreekt presentator Jeroen Toet in drie afleveringen met bekende en minder bekende regiogenoten over hun ideeën voor het Floragebied. In de eerste aflevering komen Anneke van de Kamp (Rijk Zwaan), 'Geldmaatman' Louis Benoist en Jennifer Hu en Rens van der Kaaij van de Jongerenraad Westland aan het woord. Toet gaat daarnaast de straat op om ook daar de meningen te peilen.

FloraTV is vanaf zaterdagavond 19.30 uur elk uur te zien bij de WOS. De aflevering draait mee tot maandagavond 19.00 uur. FloraTV is vanaf zaterdagavond ook te zien op WOS.nl, bij Uitzending Gemist.