Archief
Impressie Architectenbureau Guido Bakker

Impressie Architectenbureau Guido Bakker

Westlands college weigert vergunning voor 'schijnhotel'

Burgemeester en wethouders van Westland willen geen vergunning afgeven voor een hotel naast de McDonald’s op Honderdland in Maasdijk.

Het gaat hier niet om het logiesgebouw dat door NL Jobs is aangevraagd voor de huisvesting van 250 arbeidsmigranten, maar om een mogelijk 'snelweghotel' aan de oostkant van de 'Mac'.

Het college van Westland wil deze aanvraag weigeren, omdat niet aannemelijk zou zijn gemaakt dat het gaat om een ècht hotel, waar mensen enkele dagen tot hooguit enkele weken overnachten.
Het zou het eerste hotel (met 50 tweepersoonskamers) zijn van aanvrager Westbrick, die vooral aan projectontwikkeling doet.

‘Langdurig verblijf’
Eén van de reeks gronden waarop het college niet gerust is op het daadwerkelijke gebruik als normaal hotel, heeft te maken met de nagestreefde exploitatie. Westbrick heeft als intentie aangegeven om met Event Hotels een franchise/samenwerkingsovereenkomst te sluiten. "Nu is Event Hotels volgens onze bevindingen niet meer dan een internetaanbieder/boekingsplatform van hotels, geen exploitant van hotels. Bovendien is een overeenkomst met Event Hotels ondanks navraag niet overgelegd", verklaart het college.
"Redelijkerwijs moet worden aangenomen dat het pand zal worden gebruikt als logiesgebouw voor langdurig verblijf. Dit is in strijd met het bestemmingsplan en ruimtelijk ongewenst", zo concluderen B en W.

Zomer 2018
Initiatiefnemer Westbrick heeft sinds de zomer van 2018 een probleem met de gemeente Westland. De ontwikkelaar had een tekortkoming ontdekt in het destijds geldende bestemmingsplan voor het deelgebied De Eilanden van bedrijventerrein Honderdland. Daarin was ruimte voor een hotel ingeruimd. Toen Westbrick daarvan gebruik wilde maken om er een zogeheten 'Polenhotel' te vestigen, bleek dat de gemeente een dergelijk logiesgebouw daar nimmer had beoogd.

Nadat Westbrick de oorspronkelijke vergunningaanvraag had ingetrokken om aan een nieuwe aanvraag te werken, kwam het college met een extra gemeenteraadsvergadering, midden in de zomervakantie. Er moest op stel en sprong én achter gesloten deuren een maatregel worden getroffen. Dat bleek al snel het voorkomen van een 'Polenhotel' te zijn.

Dat besluit werd echter pas rechtsgeldig door een publicatie op de gemeentepagina in huis-aan-huisblad Groot-Westland. Tussen de gehouden raadsvergadering en het tijdstip van publicatie werd nog snel een vergunning voor een arbeidsmigrantenhotel aangevraagd door uitzendbureau NL Jobs.
Die aanvraag moest nog volgens de oude regels worden behandeld en staat komende dinsdagavond ter goedkeuring op de agenda van de gemeenteraadscommissie Ruimte, als agendapunt 14. Agendapunt 15 betreft het afwijzen van de genoemde aanvraag van Westbrick, die in augustus vorig jaar is ingediend.