Archief
WOS

In Midden-Delfland zeker zes gezinnen slachtoffer van kindertoeslagaffaire

In Midden-Delfland wonen zeker zes gezinnen die slachtoffer zijn geworden van de kindertoeslagaffaire. Drie daarvan zijn in beeld (geweest) bij de gemeente.

Dat heeft wethouder Frank ten Have vanavond tijdens een raadsvergadering laten weten, in reactie op vragen van CDA-raadslid Desiree Langeveld.

Duizenden ouders werden in de afgelopen jaren onterecht beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag en moeten enorme bedragen terugbetalen. Velen van hen raakten in grote financiële problemen. De affaire zorgde eerder deze maand voor de val van het kabinet.

Uit gegevens van de Belastingdienst uit oktober 2020 blijkt dat het gaat om zes gedupeerden in Midden-Delfland, een recenter overzicht is er niet. De Belastingdienst kon hun gegevens vanwege privacyredenen nog niet met gemeenten delen, de betrokken gezinnen moesten zichzelf melden. Ten Have: "Twee gedupeerden zijn in beeld bij het team schuldhulpverlening. Een andere gedupeerde is kort in beeld geweest bij het team schuldhulpverlening. We weten overigens niet of zij ook tot die zes behoren, omdat we daarvan de namen nog niet hebben."

Binnenkort krijgt Midden-Delfland wel inzicht in de persoonsgegevens. De gemeente kan de overige slachtoffers dan benaderen en waar nodig helpen. Voor het hele traject, inclusief het in contact komen met gedupeerden en het nazorgtraject, krijgt de gemeente 9.000 euro. "De concrete invulling vanuit de gemeente wordt op dit moment vormgegeven", aldus Ten Have. "De gemeente Midden-Delfland richt zich op de primaire taak die vanuit de Rijksoverheid is voorgeschreven. Dit betekent dat de ondersteuning zich focust op hulpvragen en de begeleiding naar eventuele nadere hulpverlening, zoals de diensten van de schuldhulpverlening of het Maatschappelijk Team."

De wethouder zegt dat slachtoffers zichzelf ook bij de gemeente kunnen melden. Dat kan via het telefoonnummer (015) 380 41 11 of e-mailadres maatschappelijkteam@middendelfland.nl.