Archief
Archieffoto

Kritiek op 'geldloze' kerstbomeninzameling Midden-Delfland

De mededeling dat mensen die na de jaarwisseling hun kerstboom inleveren geen geld krijgen, levert de gemeente Midden-Delfland veel kritiek op.

Onder de Facebookpost waarin de gemeente dat bekendmaakte, zijn tientallen negatieve reacties geplaatst door inwoners die het er niet mee eens zijn. Midden-Delfland zegt de beslissing te hebben genomen om de veiligheid tijdens de lockdown beter te kunnen waarborgen.

Zo vraagt Neal Ruiterman zich af wat er veilig is aan het niet betalen van 50 cent voor een boom. In de meeste omliggende gemeenten, waaronder ook Westland, krijg je wel geld voor je oude kerstboom.

Meerdere anderen denken dat veel kinderen nu niet of minder gemotiveerd zijn om kerstbomen in het dorp weg te halen en naar de inzamellocatie te brengen. Ze zijn bang dat veel bomen nu op straat blijven liggen. "Domme actie, gun die kinderen wat en voorkom dat iedereen zijn oude kerstboom in de hens steekt met oud en nieuw", zegt oud-raadslid Elly de Jong.

"De kerstboom wegbrengen mag wel, maar met zo min mogelijk contactmomenten. Om de kans op virusoverdracht zo klein mogelijk te houden, werken wij niet met contant geld, dus zonder vergoeding. We voorkomen hiermee dat er te veel mensen te lang en te dicht bij elkaar komen bij het inleveren", reageert de gemeente op alle commotie. "We vertrouwen erop dat onze inwoners, ondanks deze lockdown-inzameling, toch de moeite nemen om de kerstbomen naar de aangewezen plaatsen te brengen zodat onze dorpen mooi opgeruimd blijven. Dit hoeft niet op woensdagmiddag (6 januari, red.), maar mag ook al eerder op de aangewezen plekken."

Er wordt overigens ook begripvol gereageerd op. Zo roept een aantal mede-inwoners op om de kinderen zélf geld te geven. Op die manier worden de bomen wel opgehaald én krijgen kinderen een zakcentje. "Als een kind bij jou als bewoner de boom ophaalt kun je het kind toch ook uit eigen zak belonen?!", zegt Marleen Mosterd - Kardol bijvoorbeeld. "Maak vooraf een afspraak met een kind uit jouw buurt zoals ophaalmoment en de eventuele vergoeding. Hang 50 cent aan de boom die je voor je huis klaar legt."

Wie zijn kerstboom wil inleveren, kan dat doen op de parkeerplaats bij MVV'27 aan de Doelstraat in Maasland, de parkeerplaats bij het sportpark aan de Tiendweg in Schipluiden en de parkeerplaats bij het sportpark in Den Hoorn aan de Zuidhoornseweg. Een overzicht van de locaties in de overige gemeenten vind je hier.

Wethouder Frank ten Have reageert op de kritiek