Archief
WOS

WOS

Vragen over huisvesting arbeidsmigranten in kerkgebouw Maasdijk

Inwoners van Maasdijk maken zich zorgen over mogelijke huisvesting van arbeidsmigranten in de voormalige gereformeerde kerk aan de Prinsenlaan in hun dorp, zo stelt LPF Westland.

De gemeenteraadsfractie van deze partij heeft daarover vragen ingediend bij het college van B en W van Westland. Daarbij zitten foto’s waarop inrichting van slaapkamers te zien is en ook een muurbiljet in de Poolse taal met daarop namen van contactpersonen.

Het complex is sinds 22 oktober eigendom van een vastgoedontwikkelaar uit Utrecht, die op deze locatie 11 huizen en eveneens 11 appartementen wil gaan bouwen ('Wonen rond de toren').

"Nu lijkt het wel of tot die tijd het pand gevuld gaat worden met arbeidsmigranten en dat roept bij veel omwonenden vragen op. Naast alle Polenhotels in Maasdijk en een percentage van 20 procent arbeidsmigranten onder de Maasdijkse bevolking lijkt de spreiding van arbeidsmigranten binnen de kernen van Westland ook (nog) niet helemaal evenredig te gebeuren", betoogt de LPF.
De fractie wil daarom weten of het klopt dat er sprake is van voorgenomen tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten in deze voormalige kerk.

Anti-kraakbewoning
Desgevraagd stelt dat de nieuwe eigenaar van het complex dat er sprake van anti-kraakbewoning. De reden is volgens hem dat het overleg met de gemeente Westland over de nieuwbouw ernstige vertraging heeft opgelopen door onderbezetting op het gemeentehuis. Vervolgens heeft hij de vrees voor vernielingen aan en in het leegstaande kerk geopperd en toestemming gekregen voor tijdelijke anti-kraakbewoning.

Er worden momenteel twintig slaapplaatsen voor arbeidsmigranten ingericht in de kerk. Volgens de eigenaar is er geen parkeerprobleem, omdat de kerk over dertig eigen parkeerplaatsen beschikt.